Регистрацията на партия "България без цензура" е отхвърлена, обяви тази нощ Централната избирателна комисия. Така евродепутатът Николай Бареков остава извън борбата за депутатски места на извънредните парламентарни избори на 26 март.

ЦИК обсъжда два варианта - да приеме и одобри регистрацията на ББЦ, като при това да изпълни и молбата на Бареков наименованието на партията да се отпечатва на бюлетините като "ДВИЖЕНИЕ ПРЕЗАРЕДИ БЪЛГАРИЯ". Това е новото име, което той избра след анкета във Фейсбук. 

След това обаче членове на комисията са изказали теза, че подаденото заявление не отговаря на изискванията за документите при регистрация, именно защото е заявено искане за отпечатване наименованието на партията в бюлетината с новото име, вместо "пълното или съкратено наименование на партията ("БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА"). Освен това, те не приемат протокол от решение на Софийски градски съд, в което се казва, че формацията сменя името си, защото 7-дневният срок за обжалване изтича днес, 9 февруари. 

В крайна сметка първият вариант не е събрал нужния кворум и 11 души гласуват "за" отхвърлянето, 9 - "против".

В прессъобщение до медиите Бареков твърди:

"Капанът на СГС щракна, защото днес от деловодството отказаха да ни дадат влязлото в сила решение за пререгистрация на нашата партия. Съдът на мафията продължава да изпълнява поръчките на прокопиевци и отказва да спазва закона, което е истински правен абсурд."

Според него решението на ЦИК и поведението на СГС сочат, че двете институции са станали "маши на политически и олигархични интереси". Подчертава и че подадените документи са изрядни.

Бареков ще има 3 дни да обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен сън. 

Надявам се, че ВАС няма да лиши Презареди БГ от правото да участва на изборите. В противен случай правният абсурд и геноцидът срещу нашата партия ще продължат. Аз и моята партия сме жертва на мафията, олигархията и статуквото. За разлика от Христо Иванов, който се самобламира, ние бяхме жертва на капана, заложен от мафиотския съд, от ЦИК и от олигарха Прокопиев", твърди още той.