Пореден съд потвърди блокирането на решението на президента Доналд Тръмп да забрани влизането в САЩ на гражданите от 7 мюсюлмански държави тази нощ, съобщи CNBC.

Състав от трима съдии от базирания във Сан Франциско 9-ти апелативен съд единодушно отказаха да блокират решението на федералния съд преди това, който позволи на хора от Либия, Иран, Ирак, Йемен, Сирия, Судан и Сомалия да влизат в САЩ.

И по-важното - съдът отхвърли твърдението на президентската администрация, че няма власт да ревизира изпълнителните заповеди на президента.

"Няма прецедент, който да подкрепя тази невъзможност за преразглеждане, която е против фундаменталната структура на нашата конституционна демокрация", отбелязват от съда.

До момента Тръмп управлява основно именно с изпълнителни заповеди, като е подписал повече за първите си две седмици от всеки президент досега. Макар да критикуваше Обама, че прекалява със същите заповеди.

След решението на съда президентът обяви в любимата си платформа - Twitter:

 

 

"Ще се видим в съда, сигурността на нашата нация е в опасност!"

В следващите 14 дни президентската администрация може да поиска по-широк съдебен състав или да прати делото пред последната инстанция - Върховния съд на САЩ. Това обаче едва ли ще е ходът на Тръмп, тъй като неговият кандидат сред върховните съдии Нийл Горсъч още не е одобрен и в съда има едно празно място и паритет между консервативни и либерални съдии.

Разбира се, забраната на Тръмп е за 90 дни и може да изтече, преди съдът да реши окончателно дали е валидна.