"Няма нищо, което не може с Радан Кънев".

Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов в предаването "Панорама" пред БНТ. В студиото Иванов и лидера на "Нова република" Радан Кънев бяха за пръв път на една маса от много време.

Иванов коментира факта, че "Да, България" и "Нова република" ще се явят отделно на изборите.

"От самото начало на създаването на "Да, България" изразихме намерението си да изградим антикорупционен блок. Трябва да си свършим политическата работа. Въпросът не е да влезем, а да работим с избирателите", каза Иванов.

И изтъкна, че хората, които са в "Да, България" досега не са участвали в процесите в дясно. Според Иванов става дума за "самонарекла се демократична общност, която си каза, че не става за чеп за зеле". Според него тя се смалява и се бори за "едни люспи от все по-малката си жълтопаветна група"

"Имаме висока степен на разбирателство с нашите приятели от "Нова република". В парламента ще бъдем повече от това, което искаме да делим", убеден е Иванов.

И заяви, че българските избиратели не са "наследството на "Гераците", които сега да делим

"Ние казваме - демократичната общност трябва да стане много по-голяма, за да имаме стабилно разитие. Това е много по-голяма кауза. За това работим ние", заяви Иванов.

Според него проблемът на България е, че тя е проядена от корупция.

"България е удивително голяма и разнообразна страна. Всеки, който казва, че  я познава изцяло, преувеличава. Тези политически обозначения бяха абсолютно изчерпани. Кажете ми какво е дясното в ГЕРБ или лявото в БСП, за либералното в ДПС дори няма да питам", каза Иванов.

Той заяви, че е напуснал правителството на ГЕРБ, защото мнозинството е отказало да чисти гнилите ябълки в съдебната власт.

"Няма страх от закона. Страхът от закона зависи от прокурора. Прокурирът трябва да прилага закона равно, Виждаме, че има безнаказани хора. Тази безнаказаност е обратната монета на тоталната безотговорност на главния прокурор", каза Иванов.

Според него проблемът ще съществува докато нямаме прокуратура, която да се изправи срещу голмите риби. Иванов напомни, че следващият парламент ще избира новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и това трябва да стане с мнозинство от 2/3.

"Ако в следващия ВСС отново се презареди мнозинството на Цацаров и Пеевски, няма да има страх от закона и справедливост. ЕК препоръча отчетност на главния прокурор пред парламента. Някой трябва да задава въпроси на главния прокурор, за да не се превърне това в имитация", каза Иванов.

На въпрос кой ще поеме отговорността ако "Да, България" не влезе в следващия парламент, той отговори:

"Аз съм поел отговорността "Да, България" да влезе в следващия парламент".

От своя страна Радан Кънев каза, че "Нова република" са предложили обединение на "Да, България" и Реформаторския блок. На това предложение от партията на Иванов са отговорили коректно, докато от Блока все още н са го направили.

Кънев припомни, че в програмата на "Нова република" е записано двойно вдигане на пенсиите и заплатите на учителите.

"Дясна политика означава преди всичко хората да се развиват, да успяват да получават своите шансове според талант, знания, заслуги, а не според партийна принадлежност", заяви Кънев.

Според него процентът от БВП за образование трябва да се вдигне от 3,3% на 5,6%, което са средноевропейски нива.

"Всеки един от "Нова Република" има биография, в която е опитал да помага. Опитвали сме да вършим добро вдясно от центъра. Видяхме как принципите, програмите, идеите, с които влязохме във властта са попарени, а управлението върви по един комунистически модел".

Така Кънев обясни защо хората, които сега са в неговата формация, бяха част от управлението на ГЕРБ. Според него "Нова република" ще събира с 12 млрд. лв повече за периода от мандата.

"Сложи се някакво мнение, че дясно е да оставиш бедните хора по-бедни. Не, дясно е всеки да се развива според талант, според умения. А този, който страда, да получи достатъчно. Това е дясно, другото е безотговорно или дори жестоко", заяви Кънев.

Според него след изборите ще има преговори и съгласие между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство.

"Щом Радан е казал", репликира го присъстващият в студиото Владислав Горанов (ГЕРБ).

"БСП идва с план за 20 млрд. лв. кражби. Ние сме алтернатива, ние влизаме в битка. Ние знаем, че няма да спечелим тия избори, че няма да управляваме след тях. За това предлагаме пакт за мерки - конституционна промяна, румънски модел в българската прокуратура", каза още Кънев.

Това също бе коментирано от Горанов:

"Сега има свободно движение на хора. Що не идете в Румъния за малко да решите всички проблеми".