Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на пленума водачите на листи в партията, одобрени късно снощи от Изпълнителното бюро. Пленумът ги одобри и те вече са факт.

По думите на Нинова 40% от водачите са нови лица.

"Имаме във водачите кадри с дълъг партиен и парламентарен опит, и нови, които за пръв път ще бъдат депутати“", каза Нинова.

Според нея в листите има съчетание на ярки партийни кадри и на хора, които са ляво мислещи,  не са членове на БСП, но приемат и споделят платформата на на партията.

Ето водачите на листи в БСП:

Благоевград – Тома Томов 

Бургас – Петър Кънев 

Варна – Стефан Данаилов 

Велико Търново – Весела Лечева

Видин - Филип Попов

Враца – Иван Генов

Габрово – Кирил Добрев

Добрич – Красимир Янков

Кърджали – Александър Симов

Кюстендил – Валери Жаблянов

Ловеч – Милко Недялков

Монтана – Атанас Костадинов

Пазарджик – Славчо Велков

Плевен – Васил Антонов

Перник – Станислав Владимиров

Пловдив – град - проф. Иво Христов

Пловдив – област – Георги Търновалийски

Разград – Денчо Бояджиев

Русе – Крум Зарков

Силистра – Стоян Мирчев

Сливен – Таско Ерменков

23 МИР София - Желю Бойчев

24 МИР София - Стефан Данаилов

25 МИР София - Корнелия Нинова

София-област - Иван Ченчев

Смолян – Дора Янкова

Стара Загора - Драгомир Стойнев

Търговище - Светла Бъчварова

Хасково - Елена Йончева

Шумен - Иван Иванов

Ямбол- Кристиян Вигенин

Според членът на ИБ Крум Зарков повечето от новите лица в листата на БСП са били посрещнати с аплодисменти. Водачът на листата в Кърджали Александър Симов коментира, че големият враг в региона ще е ДОСТ, защото това е партия, която е контролирана от чужда държава. Той поясни, че ДПС е политически противник на БСП.

Георги Божинов, който остана извън листите заради проментие в устава, които разрешават на всеки социалист да бъде депутат за не повече от три мандата, също коментира водачите.

"Далеч преди да бъде пусната директивата за трите мандата, бях обявил, че няма да се кандидатирам за предсрочните избори за 44-ото Народно събрание. Поети са много конкретни ангажименти към конкретни хора, които с реденето на водачите на листи не могат да бъдат покрити", каза Божинов.

Според него тези ангажименти са в ущърб на партията. 

Членовете на Националния съвет решиха евродепутатите на партията да гласуват против споразумението между ЕС и Канада - СЕТА. Нинова се аргументира, че това е защита на националния интерес на България, а партията е имала последователна позиция против това споразумение. Предложението й бе посрещнато с аплодисменти и прието единодушно.