Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю пред бТВ. То е било направено в сряда, веднага след края на първото редовно правителствено заседание, уточняват от медията.

На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори:

Доколкото знам на него (Радев, бел. ред.) са се опитвали.

Без да конкретизира партия, Герджиков каза още:

„Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния“, казва служебният премиер.

Той отказа да конкретизира дали е наследил проблемна или уредена държава, защото „всяко изказване в единия или другия полюс е рисково".

"Не може здравеопазването да е бизнес. Вън търговците от храма!"

Това допълни Огнян Герджиков по повод нуждата от радикални промени в здравеопазването. Той призна, че лично е ходатайствал за болно момиче. Въпросната пациентка лежала и въпреки че е здравно осигурена, всеки ден ѝ се трупали по 600 лв. за престоя в интензивното отделение, даде той пример за безобразията в системата.

"Това момиче щеше да си отиде мърцина - призна Герджиков, който тогава звъннал на свой познат - директор на друга болница. - Тя (здравната система) е сложена на грешна основа. Аз съм специалист по търговско право и аз смятам, че пазарната икономика трябва да бъде водеща. Но, моля ви, не пазарната икономика в здравеопазването и в образованието! Това е пагубно за нашата държава."

На няколко пъти той изрази съжаление, че това правителство ще остане "само 2 месеца и половина", но едновременно загатна и че има големи шансове да е по-дълго.

Запитан какво ще правят в здравеопазването и защо им е нужно повече време, служебният премиер отговори:

"Да не са търговски дружества. Аз разбирам от търговски дружества – те търсят печалба. Ние сами ги хвърляме лекарите в престъпни схеми, само и само да им излиза балансът, за да могат да печелят."

Герджиков окачестви въвеждането на пръстов отпечатък като обидно за хората, които са свикнали "отпечатък да се иска от престъпниците".

Запитан защо е сменил половината областни управители, той отговори на шега: "Защото не трябваше да сменяме всички".

Иначе обяви вече сериозно, че ги е махнал заради "толериране на партията, която ги е излъчила и включване в схемата за печелене на избори".

"Трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да толерират партията, която ги е излъчила", допълни министър-председателят.

На уточняващ журналистически въпрос той потвърди, че става въпрос, че са толерирали ГЕРБ.

Премиерът не се притеснявал обаче, че от партията на Бойко Борисов ще го обявят за реваншист, защото хората трябвало да отсъдят.

"Нашето правителство ходи по една тънка тел опъната - от едната страна са огньове, от другата страна са шишове. Накъде ще паднем няма никакво значение – ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет за честни избори."

По голямата тема - за машинното гласуване, той на няколко пъти нарече това много сериозен проблем.

Герджиков отбеляза, че няколко страни са направили "крачка назад" и са се отказали от машинното гласуване, защото не е толкова сигурно. Сред тях е и Холандия, от която сега се надяваме да вземем останалите им машинки. "Лош закон, но закон", каза юристът по повод това, че трябва да спазят решението на ВАС.

Запитан - какво ще стане, ако никой не се яви на конкурса по обявената обществена поръчка за близо 13 000 устройства, той попита водещата: "Ами вие кажете какво да правим!"

"Това е много сериозен проблем – тогава вероятно ще се проведат изборите по старата система и вероятно ще се опитат изборите да бъдат касирани... И вероятно Конституционният съд, който трябва да се произнесе, ще каже има ли нарушение или няма. И това вече е въпрос, който излиза извън моята компетентност."

Герджиков призна, че на въпросите на референдума на Слави е отговорил, но за мажоритарния избор - "не", за субсидията от 1 лв. на глас - "не" и „да“ за задължителното гласуване.

"Задължение на следващия парламент е какво да направи с референдума. Дори ако не бъдат задължителни въпросите, тогава вече има едно морално задължение – ако не достигат 1000-2000... Не може да не се съобразиш, след като толкова много гласоподаватели са си пуснали гласа. Дали е правилно или е неправилно, аз не коментирам."

По въпроса за българския еврокомисар и дали той ще бъде излъчен от неговото или от редовно правителство, премиерът се пошегува с водещата: "Ей, вие пък все неудобни въпроси ми задавате".

Герджиков даде да се разбере, че за председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер няма проблем изборът да бъде отложен. Ще страда не ЕК, а България, защото няма да има свой еврокомисар месеци наред, каза служебният премиер. При това - преди председателството ни на ЕС.

"Още повече – не дай си, Боже – този служебен кабинет да няма този кратък живот - намекна Герджиков. - И ще останем половин година без еврокомисар.

От друга страна, това е политическо назначение – ние не сме политически кабинет. Към кого ще отиде този еврокомисар – към ЕНП ли, към ПЕС ли ще отиде..."

Той каза и за какво ще разговаря с президента Румен Радев: 

"Аз смятам, че България трябва да излъчи еврокомисар в сравнително близко време, като този еврокомисар трябва да бъде възможно изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност. Да е експерт качествен. И това ще бъде добър знак, защото ние иначе бихме губили."

Запитан - Гергана Паси вариант ли е, той отговори: "Абстрактно погледнато, Гергана е добър вариант, но няма да бъде тя, защото тя не иска." Същото отговори и за Меглена Кунева.

Попитан - какво става, ако мандатът му се окаже много по-дълъг, а не очакваните 2 месеца и половина, Герджиков каза:

"Веднъж, като съм се хванал на хорото, ще го играя докрай. Макар че психически съм се настроил на 27 април да си тръгна оттука... Дали така ще стане е рано да се каже."

Дали е променил нещо в кабинета на министър-председателя? Единствено компютъра.

"Защото, като го включих компютъра, се оказа, че мога да кандидатствам за книгата на Гинес по бавен компютър", каза с усмивка настоящият премиер.