Под тревога бяха вдигнати днес полиция, пожарна и “Бърза помощ” заради трагичен инцидент на терминал 1 на летище “Хелмут Шмит” в Хамбург.

По време на проверки по обед на ръчния багаж в зоната за сигурност пътници и персонал са се оплакали от прилошаване, гадене, затруднение в дишането, кашлица и сълзене.

Пострадалите са 68 души, шест от които са хоспитализирани. На останалите им е била оказана медицинска помощ на място.

Силите за сигурност незабавно са евакуирали всички пътници от засегнатия терминал, наложена е била забрана за излитане и кацане на самолети. Сред засегнатите е бил и президентът на Уругвай, който вече се бил качил на борда на самолет за родината, но машината е била спряна по време на набиране скорост на пистата.

Блокирани са били всички подстъпи към летището, прекратено е било и дввижението на градската железница до аеропорта.

При претърсване на терминала е бил открит картечен заряд, пълен с раздразнителен газ. Той е бил разпространен от климатичната инсталация. Най-вероятно пътник се е освободил от заряда с опасно съдържание, хвърляйки го в кошче за боклук. Издирва се притежателят му, но засега се изключва опит за атентат.

Въздухоплаването вече е възстановено.

На същото летище в Хамбург край гишето за отдаване на автомобили под наем в събота вечерта беше открита увита във фолио двулитрова бутилка с неизвестно съдържание. В момента в лаборатория се изследва течността от бутилката.

Зсега не се прави връзка между двата инцидента.