Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета. Тя е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония, съобщи БНР, позовавайки се на международните агенции. Южнокорейският генерален щаб съобщи, че ракетата е била изстреляна от базата Бангхьон в провинция Пхьонан-Пукто. Смята се, че тя има обсег около 3000 км. 

Според военните в Сеул новата изстреляна ракета тази нощ е прелетяла около 500 км. Не осъдиха изстрелването като демонстрация на сила пред твърдата позиция на американската администрация на президента Доналд Тръмп спрямо Пхенян. 

Веднага след опита Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност заради поредното нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от страна на Пхенян. Веднага е бил информиран и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Японският премиер Шиндзо Абе, който е на посещение в САЩ, заяви, че президентът Тръмп го е уверил, че САЩ винаги застават на страната на Япония. Самият американски президент обаче е пренебрегнал въпроса на репортер за съобщенията, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в Японско море, твърдят агенциите, отразявали общата им пресконференция.

Франция осъди изстрелването на балистична ракета от Северна Корея и потвърди солидарността си с партньорите си от Азиатско-Тихоокеанския регион.

НАТО и ЕС също незабавно осъдиха военната провокация от Пхенян. В изявления генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и говорителят на върховния представител на съюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини припомнят, че това е нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Според НАТО става дума за "провокация, която застрашава регионалната и международната сигурност"

Съединените щати, Япония и Южна Корея поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Сбирката ще е още днес. Северна Корея пък определи ракетния си опит като успешен и твърди, че балистичната ракета е от нов вид и може да носи ядрена бойна глава със среден до голям обсег.