Европейската комисия ще наложи на България финансова корекция заради проблемите, установени при одита на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това каза на брифинг служебният министър на образованието Николай Денков.

Санкцията не застрашава плащанията по вече започнатите проекти, включително на европейските стипендии за студенти. От министерството уточняват, че ще покрият суми от своя бюджет.

Екипът на Денков предлага четири варианта за отстраняване на нередностите, установени в програмата. При първите два за управляващия орган на програмата ще отговаря заместник-министър, при третия вариант органът се отделя в изпълнителна агенция на директно подчинение на просветния министър, а при четвъртия управлението се обособява от структурите на МОН. 

"Ако България поиска средства, които са изразходвани по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови. Но ако отстраним проблемите в кратък срок, то тогава заявените плащания ще бъдат извършени без препятствия с изключение на това, че ще бъдат наложени финансови корекци", обясни Денков.

Той подчерта, че забележките на ЕК по никакъв начин не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма.

Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова заяви, че писмото и докладът са в резултат на превантивен одит.

"Това е нова процедура за ЕК, която има за цел да идентифицира системни пропуски. Това са пропуски в процедурите по управлението на програмата. Одитът идва навреме, тъй като ни дава възможност да отстраним пропуските", подчерта Крумова.

Писмото на ЕК бе изпратено в края на миналата седмица. Одитна проверка е установила, че половината от операциите по програмата са извършени с нарушения.

Като зам.-министър в кабинета на проф. Тодор Танев проф. Денков отговаряше точно за въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и получи одобрение от Брюксел. Когато Меглена Кунева пое МОН, отне ресора на Денков и в знак на несъгласие той подаде оставка.

С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившата вицепремиерка и министърка на образованието Меглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. В средата на януари стана ясно, че по програмата ще има забавяне на усвояването на средствата с месеци заради съществени промени в процедурите за кандидатстване, направени по незаконосъобразен ред от МОН. Тогавашният вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев поиска от Кунева или да спре процедурите, или да ги удължи, което и стана. БСП пък предупреди, че е възможно спиране на средства заради отрицателен одит, който бил крит от управляващите.

По-късно пред бТВ Денков заяви, че екипът му ще води тежки преговори с ЕК. Целта е комисията да бъде убедена, че в министерството знаят какъв е проблема и имат работещи решения.