Битката между депутата от ДПС Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев навлезе в нова фаза.

Рано сутринта неизвестно лице, подписано като Киро Колев, разпрати до медиите имейл, в който съобщи, че подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, защото не спрял източването на КТБ от Цветан Василев, както и че му е отнет достъпът до класифицирана информация.

Новината беше потвърдена от прокуратурата, а по обяд БНБ изпрати съобщение, в което също потвърди това и обясни, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев е излязъл по негово желание в отпуск до приключване на процесуалните действия. БНБ уточни, че до приключване на производството само Гунев и адвокатът му могат да дават коментари.

Дежа вю

За обвързаността на кредити със свързани със собственика на КТБ фирми първи писа седмичникът "Капитал" в началото на март 2013 г. Тогава изданието пресметна, че към края на 2011 г. банката е отпуснала кредити за над 1 млрд. лв. на дружества, свързани с мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев. Това надхвърля повече от десетократно изискването на БНБ към трезорите кредитите към свързани лица да нямат обща стойност над 25% от регистрирания им капитал.

Интересно съвпадение е, че на пресконференцията на ръководството на КТБ този понеделник репортери от три издания, собственост на "Нова българска медийна група" - компанията на майката на Пеевски Ирена Кръстева, припомниха старата тема, като през глас задаваха въпросите, поставени в миналогодишната статия на "Капитал" - защо експозицията им е толкова голяма, защо някои от фирмите са на загуба и защо някои от отпуснатите им кредити след това се прехвърлят на други фирми.

Тогава членът на надзора на КТБ Илиан Зафиров и изпълнителният директор Георги Христов обясниха, че банката неколкократно е била обект на проверки от надзорните органи - БНБ и Комисията по финансов надзор, които не са открили нарушения на законовите изисквания.

Но още на другия ден вестниците "Телеграф" и "Монитор" излязоха с големи заглавия на първа страница, съответно "Цветан Василев точи КТБ" и "КТБ точена от Цветан Василев през свързани дружества".