България продаде националния си суверенитет, като предаде кандидатурата си за генерален секретар на ООН и като се отказа от мястото си в Съвета за сигурност на организацията.

Това заяви днес пред бТВ кандидат-депутатката от листата на БСП Елена Йончева.

"Надявам се служебното правителство да даде отговор на тези два въпроса", каза тя.

Йончева изтъкна, че БСП, от чието име се кандидатира, е реформирана партия. На въпрос дали има отстраняване на старите кадри и дали те се чувстват обидени, тя отговори, че партията дава шанс на нови хора и нови лица, които досега не са били в политиката.

"Мисля, че това вече трябва да бъде тенденция не само за БСП, но и за другите партии. Никой не е абониран. В днешно време да бъдеш депутат е непрестижно - нещо, свързано със сделки и кюфтета. Това е битка, която тепърва трябва да се печели", заяви журналистката, която за кратко бе секретар за връзки с медиите на новоизбрания президент Румен Радев.

Тя смята, че е много важно как ще бъдат проведени изборите на 26 март, дали ще бъдат честни и открити. За да могат хората да направят информиран избор, служебното правителство трябва да покаже далаверите, ако такива е имало.

"Смятам, че като журналист имам опит да направя необходимото до обществото да стигне информацията защо не с готова оградата по границата, защо не е проблем да я прескочат бежанците със стълба, защо дълго време камерите не работиха. Имам познания да го разследвам и куража да го сведа до обществото", заяви Елена Йончева.

Водещият я попита не би ли го направила, в случай че бе останала в екипа на Радев. Тя отговори, че работата при президента има различна специфика.

Дали БСП ще се коалира и с кого, зависи от изборните резултати, а също така и от допитването, което ще бъде направено сред партийните членове. Социалистите обаче няма да правят коалиция с ГЕРБ.

Самите избори ще бъдат много сложни заради машинното гласуване, убедена е Йончева.

"Този закон бе гласуван 2014 г. от предишното правителство. И ако изборите бъдат атакувани заради съмнения в легитимност, отговорността е на предишното правителство", каза тя.

Според нея е напълно възможно резултатите от вота да бъдат оспорени.

В края тя си припомни филм, който е снимала преди три години в сирийския град Алепо:

"Още тогава показахме какво става в Алепо. Там е пълно с ислямисти, а не с хора от Свободната сирийска армия (ССА). И градът е залят с българско оръжие. Мисля, че политиците няма как да не знаят как то е стигнало там. И когато изнасяш оръжие за тази част на света, трябва да очакваш бежанци оттам."