Над 100 обществени поръчки в Министерството на отбраната са с констатирани нередности. Това обяви вицепремиерът и военен министър в служебния кабинет Стефан Янев. Поводът - приключващият двуседмичен срок, който служебният премиер Огнян Герджиков даде на екипа си за ревизия на състоянието на министерствата и набелязване на мерки за решаване на проблемите.

Ревизията на министерството в пълния смисъл на думата още не е завършила, каза още Янев. По думите му има проверки, които продължават и в момента. Докладът за обществените поръчки обаче още вчера е подписан и предаден на министър-председателя. Вицепремиерът подчерта, че по препоръка на проверяващите органи, които са правили проверката, въпросният доклад е изпратен и на прокуратурата.

„В детайли не мога да говоря, защото обемът е много голям и ако кажа нещо, ще се окаже, че не съм го казал в пълния ред или смисъл”, обясни Янев, отказвайки подробности.

Изпълняващият длъжността и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов заяви, че недокомплектът в Българската армия в момента е 5600 души. Според Янев основната причина е ниското възнаграждение на военнослужещите. На въпрос дали това може да се промени, министърът заяви:

„Ще направим всичко необходимо да повишим социалния статус на военнослужещите и в този аспект търсим определени резерви, за да направим необходимото. Търсим такива възможности. Анализът, който вече е заповядано да се направи, още не е готов. До края на седмицата ще имаме отговор на този въпрос."