Репортери ядосаха главния прокурор Сотир Цацаров днес на влизане на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) с настойчивите си въпроси около ставащото с Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Проверката срещу тримата за съмнително финансиране и данъчни престъпления бе образувана по сигнал на „Протестна мрежа“.

„Не ме питате за Лясковец, не ме питате за Стара Загора. Държавата трепти с проблемите на Делян Пеевски, Цветан Василев и... как му беше името... Николай Бареков“, каза главният прокурор.

Той все пак поясни, че е напълно съгласен с мотивите на първоинстанционния съд, който освободи без никаква мярка за неотклонение тримата обвинени за предполагаем опит за убийство на Делян Пеевски – Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев.

Главният прокурор намекна, че най-логично е прокуратурата изцяло да прекрати проверката и каза, че е по-добре „да умеем да признаваме грешките си“, отколкото делото да продължава „на инат“. Той обясни, че и да е имало сигнали би могло да се тълкуват по-скоро като опити за нерегламентирано проследяване и установяване на местоположението на гражданина Пеевски, но Цацаров няколко пъти повтори, че няма никакви данни за опит за убийство.

Относно изненесената информация в медии, че подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев е обвиняем, Цацаров я потвърди. Той обаче отказа да назове име и дали става въпрос конкретно за Гунев.  Главният прокурор се ядоса за втори път от въпрос за анонимното писмо, което се е получило в някои редакции снощи и от което се разчу за наказателното производство срещу банкера.  

„Няма да коментирам дали някакъв си драскач е написал някакво си анонимно писмо“, заяви Цацаров.

Проверката срещу служителя на БНБ всъщност е заради сигнала на „Протестна мрежа“ в частта му, касаеща Цветан Василев, наречен от Цацаров „едното от лицата“. Проверката върви от около две седмици. 

Обвинител № 1 повтори, че не са претърсвани банки или телевизии, а са проверени 19 фирмени адреса, т.е. 19 кредита.