Лидерката на ДБГ Меглена Кунева коментира пред бТВ думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който наскоро пред актива на партията си заяви, че най-голямата му грешка е била освобождаването на Николай Денков като зам.-министър на образованието. Борисов намекна, че това е станало заради натиск от страна на Реформаторския блок.

"На мен такова нещо не ми е казвал. В предизборна кампания човек казва странни неща. Надявам се после да не се кае", каза Кунева.

Според нея и втория мандат на Борисов е минал под надслова "магистрали".

"На образованието и на здравеопазването не можеш да му прережеш лентата. За това е предпочитал да ги даде на реформаторите. Когато аз започнах за образование от министър-председателя не се говореше въобще. Сега говори", каза Кунева.

Тя коментира и отказа да се кандидатира за депутат на предстоящите избори.

"Ние отгледахме много качествени млади хора. Искам на тези избори да работя за тях. Да, когато сме много партии в Реформаторския блок все един трябва да даде крачка назад", каза Кунева.

За пореден път тя коментира и казуса с това има или няма спрени пари за образование от страна на ЕК. Според Кунева в крайна сметка се е оказало, че това не са "компютри", а "картофи". Тя изтъкна, че всичко прилича на мокра поръчка, защото "концентрацията на атаки срещу министри на Реформаторския блок е далеч по-висока от средната".

Кунева каза, че когато е поела министерството оперативаната програма "Наука, образование и интелигентен растеж" е нямала дори акредитация. Тя изтъкна, че настоящият служебен министър проф. Николай Денков е бил един от хората, които са моделирали тази програма.

После заяви, че преди нея министерството е допуснало проекти, свързани с ромите, да бъдат спечелени от неправителствени организации, регистрирани предишния месец на един и същ адрес. Всеки от проектите е бил за 500 хил. лв.

"Когато имаш подозрения в корупция на управляващия си орган и не направиш нищо - това не съм аз. Ако аз допусна измама ние щяхме да връщаме пари. Три проекта по половин милион. Да се краде от образование и ромски проекти е възможно най-ниската точка, до която може да се падне Образът на България ми е по-скъп от дребнавостите".

Това каза още Кунева.