КАТ вече ще бъде викан само при автокатастрофи с пострадали хора, съобщи Дарик радио.

Комисията за финансов надзор (КФН) прие днес окончателно изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между МВР, КФН и и Гаранционния фонд.

Освен това двустранните протоколи, които се съставят от водачите при пътен инцидент, вече няма да трябва да се регистрират в КАТ. Досега номерът на всеки протокол трябваше да се регистрира с обаждане на телефон 112.

С новите текстове двустранен протокол може да се състави при всяка катастрофа, при която няма пострадали хора и когато водачите нямат спор за вината. Досега споразумение не можеше да има, ако някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход.

Остава ограничението, че двустранен протокол не се съставя, ако някой от участниците в пътния инцидент има съмнение, че другият участник е пил,  употребил е наркотици или не притежава необходимите права за управление на МПС. В такъв случай, както и ако няма съгласие между участниците в произшествието за вината, задължително трябва да се извика КАТ.

От Асоциацията на българските застрахователи обаче не са във възторг от промените

"За самите граждани когато произшествието е тежко и ситуацията е трудна, протоколът е последна грижа. Те не са свикнали да работят с него, притесняват се, затрудняват се. Аз не мисля, че това ще доведе до очакваното облекчение, а по-скоро ще внесе допълнително притеснение", коментира шефката на Асоциацията Светла Несторова.

Според нея промените могат да доведат до увеличаване на измамите, което ще направи застрахователите по-бдителни.

"Има хора, които целенасочено се занимават с такива измами. За тях сега ще бъде по-лесно. Ние ще увеличим вниманието си при разглеждане на произшествия", каза Несторова.