Върховният административен съд днес остави без разглеждане жалбите срещу регистрацията на коалиция "Движение Да, България". Това стана след заседание тази сутрин, на което нито един от жалбодателите не се яви.

Представителите на "Да, България" - адвокат Йорданова и адвокат Душева - изтъкнаха, че жалбите срещу регистрацията са недопустими, тъй като са нередовни по различни причини.

Едната, подписана от Яне Георгиев Янев и описваща потенциалните загуби на бизнеса му с вибратори и дилдота, които щял да понесе от обединението на "Зелените" и ДЕОС заедно с партията на Христо Иванов, няма адрес на жалбодателя.

Другата - на турския търговец Метин Деда, който твърди, че името на коалицията е твърде близко до тази на фирмата му "Арма - Да, България", не е подписана.

Третата пък - от "Таймс Медиа" ЕООД - според тях е недопустима, тъй като юридическото лице не е с избирателни права и няма правен интерес да обжалва. Те добавиха, че тя е внесена след изтекъл срок за обжалване.

Четвъртата жалба е оттеглена.

Представителка на ЦИК, срещу чието решение всъщност е жалбата, също подкрепи тезата на хората на Иванов. Според нея може да се обжалва само отказът на регистрация, но не и потвърждаването й. Именно с този мотив съставът от трима съдии на ВАС отсъди, че жалбите са "процесуално недопустими" и прекрати производството по делото.

Така след 3 жалби срещу партията и 4 срещу коалицията за момента няма процесуални пречки коалицията "Да, България" заедно с ДЕОС и "Зелените" да се явят на изборите на 26 март. Представителите на новата формация повториха, че явно някой се страхува от тях и опитва всички методи - законни и незаконни, за да блокира участието им в предсрочния вот.