Вероятно вече се объркахте – какво постигна дотук депутатът Делян Пеевски в битката си срещу председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и как му отвърна банкерът?

Засега прокурори ровят в КТБ, няма данни да ровят около Пеевски. Съдът взема решения в ущърб на бизнесите на Цветан Василев, няма данни за подобни действия в ущърб на Пеевски. Трима от обкръжението на банкера бяха обвинени за подготовка на убийството на Пеевски, но главният прокурор поиска незабавно прекратяване на преписката поради очевидната й смехотворност. Медиите около Пеевски обвиняват всеки ден Василев в нещо ново – източвал банката през свързани фирми и контролирал бТВ чрез пийпълметрията. Подуправител на БНБ вече е обвиняем, че е прикривал източването на банката. Артисти и спортисти обикалят медиите и разказват колко добър човек всъщност е Василев.

Засега Пеевски владее повече топката, а Василев има по-вярна публика. Държавата изглежда симпатизира на депутата от ДПС. Действията обаче продължават и днешният кинопреглед може много бързо да остарее.

„Булгартабак“ в центъра

Публичните изявления засега говорят, че конфликтът започва в цигарения холдинг. Две фирми от орбитата на Делян Пеевски отказват да обслужват кредитите си към КТБ и банката пристъпва към изпълнение на заложеното обезпечение. Става дума за между 25-28 млн. лева по думите на представители на ръководството на банката.

След като Пеевски отказал да плаща, както научаваме от банката, миноритарният собственик КТБ (с 6,02%) опитва да оспори дневния ред на общото събрание на „Булгартабак“ и да включи точки за смяна на ръководството, назначаването на контрольор и разпределянето на цялата печалба за 2013 г. и натрупаната преди това като дивидент. Преди това същото прави и друг миноритарен собственик - "Е. Миролио финанс" (с 8,22%). Агенцията по вписванията обаче отказва и така пресича опита на Цветан Василев да поеме контрол над дружеството. Съдът също потвърждава това.

Дни по-късно „Табако инвестмънт“ на Петър Манджуков, приеман за близък до Василев, придобива над 5% от акциите и вече има право да поиска свой представител в управлението.

"Булгартабак" твърди, че няма задължения към КТБ и Клуб Z потвърждава това - държавната Българска банка за развитие е рефинансирала кредитите. 

Успоредно с това четирима членове на съвета на директорите на КТБ получили вкупом призовки от следствения отдел на Софийската градска прокуратура да се явят на разпит точно в 10 часа на 11 юни, когато е насрочено редовното общо събрание на акционерите на КТБ. Прокуратурата изслушва и Делян Пеевски по сигнала на „Протестна мрежа“ за „организирана престъпна група“ срещу него, Василев и Николай Бареков.

"Моите убийци“

КТБ се оказва още по-притисната, когато сграда на собственика на банката е обградена от полиция, а всеки влизащ или излизащ се обискира. Идват и обвинения за трима от обкръжението на Василев, че са подготвяли убийството на Делян Пеевски. Съдът обаче отказва да им наложи каквато и да било мярка за неотклонение, адвокатите наричат обвинението „малоумно“, а самият главен прокурор Сотир Цацаров прави същото, но с различни думи. Обвинението пада, но това не пречи на Пеевски да нарича тримата „моите убийци“.

Появява се второ обвинение, което поставя КТБ в деликатна ситуация. В сайтовете около Пеевски се появява писмо от „Киро Колев“, което съобщава за обвинение срещу подуправител на БНБ, който не бил спрял „източване на банката“ към фирми на Цветан Василев. Прокуратурата и БНБ потвърждават.

Най-добрата защита е нападението

Делян Пеевски получава още един бонус. Софийският градски съд допуска като предварителна обезпечителна мярка назначаване на временен синдик на "Технологичен център - институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)" и на единия от основните му акционери - офшорката EFV International Financial Ventures, съобщава „Капитал“. Фирмите са в сърцевината на империята на Цветан Василев. Това може да позволи банкерът да изгуби контрол върху голяма част от бизнеса си.

Изданието отбелязва, че съдията, взел това решение, е Румяна Ченалова – същата, която спира производството и за общото събрание на „Булгартабак“. Името й се появи и в интервю на Делян Пеевски отпреди месеци, в което описва общите си срещи с Цветан Цветанов и Сотир Цацаров. Бившият вътрешен министър настоявал пред главния прокурор „да се прикрие разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова, която работи по делото "Октопод".

Засега единственият провал в лагера на Пеевски е т.нар. „опит за убийството му“. А другата страна включи в акцията и популярни лица като Влади Въргала, Тити Папазов, Аня Пенчева и т.н., които призоваха за подкрепа на Цветан Василев.

"Колкото и да говори Николай Бареков, че Цветан Василев не е зад него, това не е истина", каза Тити Папазов.

Николай Бареков мълчи. Очаквайте продължение.