Андрю Пъздър, който бе номиниран от президента Доналд Тръмп за министър на труда, оттегли снощи кандидатурата си, преди да бъде изслушан в Сената, предаде АФП.

Той е първият кандидат на толкова висок пост в новата администрация, отказал се, преди да е получил съгласието на сенаторите.

Пъздър, който е собственик на веригите за бързо хранене "Хардис" и "Карлс Джуниър", изтъкна лични мотиви. Медиите обаче твърдят, че срещу кандидатурата му има растяща съпротива. Поне 12 сенатори републиканци са дали знак, че няма да гласуват за него, твърди в. "Вашингтон пост". Което лишава Пъздър от всякакви шансове в горната камара, където републиканското мнозинство наброява 52-ма души плюс вицепрезидента Майк Пенс.

Андрю Пъдър бе остро критикуван заради бизнеса си, истории от миналото и позиции, противоречащи на тези на президента, като подкрепата му за допускане на повече легални имигранти в САЩ.

Демократите бяха готови да го засипят при изслушването с въпроси за бизнеса му и как наема и управлява служителите си. Пъздър е против вдигането на федералната минимална заплата на 10,10 долара от 7,25 на час. Той е известен и с изказването си в полза на замяната на хората с машини, понеже те са "винаги лъскави, никога не вземат отпуск, никога не закъсняват за работа и никога не падат и не заспиват, нито са дискриминирани въз основа на възрастта, пола или расата".

Любопитно е, че мотивът на Тръмп да номинира Пъздър за министър на труда бе, че той "създаде и стимулира кариерите на хиляди американци и е известен с борбата си в защита на работниците".

Други минуси на бизнесмена са шумният му развод навремето, както и разкритията, че преди години е наел за домашна помощничка нелегална имигрантка.