Руският президент Владимир Путин призова за възстановяване на диалога със спецслужбите на САЩ и останалите страни членки на НАТО. Той отправи призива си в изказване по време на заседание на колегията на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

"Не е наша вина, че той е прекъснат и не се развива", каза Путин, като имаше превдив диалога.

И изтъкна, че в борбата с тероризма трябва да си сътрудничат всички отговорни държави и международни обединения.

Най-голямо внимание президентът отдели на дейността на чуждите разузнавания в Русия.

"От оперативните данни се вижда, че активността на чуждите спецслужби в Русия не намалява. Миналата година е пресечена дейността на 53-ма кадрови сътрудници и 386 агенти на чужди спецслужби", каза той.

Най-важното било да бъдат неутрализирани опитите им да получат достъп до тайни сведения, преди всичко в сферата на руския военно-технически потенциал.

Не липсваха и нападки срещу НАТО. Според Путин в пакта решили, че са намерили по-сериозно основание за разширяване. То е обявяването на Русия за главна заплаха за алианса. Това стана на срещата на върха във Варшава през лятото на 2016 г.

"Постоянно ни предизвикват и се стремят да ни въвлекат в конфронтация. Не спират и опитите за намеса във вътрешните ни работи с цел дестабилизиране на обществено-политическата обстановка в самата Русия", заяви Путин.