Много е вероятно България отново да има жена премиер, твърдят слуховете из различните етажи на властта, които Клуб Z събра. Сред най-вероятните кандидатури за служебен премиер има не една, а цели три дами. Това са Екатерина Захариева, Кристалина Георгиева и Саша Безуханова.

               Екатерина Захариева

Според неофициална информация най-големи са шансовете на Екатерина Захариева. Тя е юрист, беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов и главен секретар на президента в периода от 23 януари 2012 г. до 12 март 2013 г. В предишния служебен кабинет президентът Росен Плевнелиев я назначи за вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство. След края на мандата Захариева се върна в президентството.

                       Саша Безуханова

В активен оборот е и името на бизнес дамата Саша Безуханова, която се смята за близка до Плевнелиев. Подобни спекулации имаше и преди назначаването на предишния служебен кабинет миналата година. Тогава обаче Безуханова не получи пост.

               Кристалина Георгиева

Слухове свързват с длъжността служебен премиер и името на еврокомисарката с изтичащ мандат Кристалина Георгиева. Според близки до нея обаче тя едва ли ще се задоволи с поста, който е свързан с трудов договор само за два месеца. Георгиева обаче била склонна да се върне у нас при по-дългосрочен ангажимент.

Другите кандидатури за служебен премиер изглеждат още по-невероятни. Депутати в парламента шушукат в кулоарите имената на омбудсмана Константин Пенчев, на бившия икономически министър в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков и на сегашния МВР шеф Цветлин Йовчев.

Константин Пенчев, Трайчо Трайков и Цветлин Йовчев са тримата мъже, чиито имена се спрягат за поста.    

Припомняме, че при съставянето на предишния служебен кабинет Пенчев отново бе спряган за министър-председател и дори се твърдеше, че президентът лично го е "навивал" за поста, но тогава той отсече:

"Нямам предложение, нека да оставим президентът да си изпълни конституционните задължения. Не ми е работа да посочвам кандидати за министри и премиери. Моята работа е да бъде посредник между институциите и хората. Не само съм готов, но съм задължен да продължа тази дълга и продължителна борба".

За Йовчев пък се чува, че имал намерение да се кандидатира за народен представител. Остава да видим и от коя политическа сила. Колкото до Трайков, той упорито отрича слуховете, че ще става премиер за два месеца. Освен това с назначаването му президентът Росен Плевнелиев рискува да развали отношенията си с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в силно обтегнати отношения с настоящия енергиен експерт към гражданския съвет на Реформаторския блок. 

Президентът пък коментира съставянето на бъдещия служебен кабинет в град Раковски, където откри нов завод за енергийно оборудване, в който ще се трудят 600 души:

"Рано е да говорим за служебно правителство, въпреки че хоризонтът вече е много ясен. През септември ще има предизборна кампания, в края на септември, до средата на октомври ще има избори.Това ясно води до извода, че през август и септември ще има служебно правителство."

Той подчерта, че е готов да носи отговорността по съставянето на следващия кабинет.

"С подхвърляне на кандидатури няма да стане, с диалог и разбирателство ще стигнем много далеч, но нека да е ясно,че като държавен глава, аз ще посоча министър-председателя, ще сложа подписа си зад всеки един от министрите. За мен не са важни към момента точните кандидатури, за мен е важен подходът. Спомнете си, че през 2013 година бях поставен в пълна изолация, всички политически лидери ме изоставиха и аз трябваше сам да правя служебно правителство. Справих се не зле, нацията го оцени, сега очаквам следващите седмици да видя отново подхода на политическите лидери - дали ще работят за диалог, надграждане, стабилност", каза още президентът.