Президентите на България Румен Радев и на Полща - Анджей Дуда се обединиха около позицията, че енергийната диверсификация е от ключово значение за Източна Европа, че тя ще увеличи сигурността в доставките на енергийни ресурси и ще доведе до намаляване на техните цени.

Това стана ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава от Мюнхенската конференция по сигурност, където двамата президенти са провели среща на 4 очи. Според Радев и Дуда държавите от източноевропейския регион ще продължат и усилията си за разширяване на енергийните мрежи по коридора "Север-Юг", които ще позволят алтернативни доставки за всички страни от Източна Европа.



В Полша вече е изградено пристанище за доставки на втечнен газ, което предстои да бъде разширено и с допълнителен терминал за газ от Норвегия. България има своя действащ интерконектор за пренос на природен газ от Румъния и президентът Радев призова за изграждането на енергийната инфраструктура, която да свърже България и Полша, става ясно от съобщението. 

Румен Радев е получил уверение от полския си колега, че страната му подкрепя тезата на България, че кохезионната политика на Европа трябва да бъде продължена и след 2020 г. Причината е, че тя е фактор за икономически растеж и сближаване с по-развитите държави в ЕС, е заявил българският държавен глава. 

Развитието на отделните държави и региони в ЕС и свързващата ги инфраструктура не е равномерно и това налага да бъде оказана допълнителна подкрепа за реализацията на проектите за транспортна и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа, смятат още Радев и Дуда. Двамата смятат, че по-добрата свързаност в Източна Европа ще насърчи търговския обмен в региона, ще осигури икономически растеж и ще е от пола за ЕС. Радев е приел поканата да участва във втората среща от "Три морета", инициирана от Хърватия и Полша, която ще се проведе в полския град Вроцлав и е посветена именно на инфраструктурата в тази част на Европа. 

Румен Радев е оцени високо двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и изрази желание за неговото задълбочаване.

 
В рамките на Мюнхенската конференция президентът Румен Радев се срещна и с Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, с европейския комисар Йоханес Хан, с президента на Естония Керсти Калюлайд, с президента на Азербайджан Илхам Алиев.
 
 
В Мюнхен президентът Радев беше поканен и на работна среща по актуални въпроси на сигурността, в която взеха участие американски сенатори, висши военни на САЩ и представители на деловите среди. Форумът бе председателстван от бившия военен министър на САЩ Уилям Коен и командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти.