На 17 февруари 10 души от организациите "БНО Шипка" и "Войнски съюз "Васил Левски" се събират на гробището на съветските войници в Русе в акция "Цвете за героя". Целта - да се почете паметта на загиналите в Донбас Гиви и Моторола, част от армията на непризнатата държава Новорусия.

Кои са героите Гиви и Моторола? Става дума за Михаил Толстих и Арсений Павлов, проруски бойци в източната част на страната, които наскоро загинаха при атентати. Според членовете на "Войнския съюз", те са опълченци, "борещи се срещу Киевската хунта и либерално-фашистката окупация на Украйна" ("либерален фашизъм" е любим израз на крайнодесния евродепутат Ангел Джамбазки и водещия в БНР Петър Волгин). 

Според Европейската комисия загиналите са лица, заплашващи териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна, и като такива бяха в списъка на санкционирани, на които им е забранено влизането в ЕС.

 

 

Поклонението е отразено от донбаската новинарска агенция СДД, която редовно снима и публикува видеа на "Войнския съюз". Вчера и друга организация се загрижи за събитията в Източна Украйна - председателят на Съюза на комунистите в България Павел Иванов призова президента и правителството да признаят легитимността на личните документи, издавани от така наречените Донецка и Луганска народни републики. Мотивите му са, че " с подобен акт ние ще гарантираме от страна на Република България отнетите от украинската власт граждански права на въстаналите граждани на Източна Украйна.", като уточнява, че в Украйна през 2014 година е бил извършен фашистки преврат и населението на Новорусия  е вдигнало освободително въстание.

Кои са активистите с качулки и военни униформи?

Членовете на Съюза твърдят, че не са паравоенни оганизации, въпреки че молят за дарения за униформи, военна екипировка, обучение по стрелба, разходи за "специални операции" на всяка страница на своя сайт.

Специалните операции са по примера на Динко от Ямбол - ловене на бежанци, което също е дейност, широко рекламирана от други подобни организации на Стария континент. Видеа на техни тренировки демонстрират методите им.

Те самите определят за основна своя цел "възраждане на патриотичното чувство в българина и спасението на България, ако българският народ реши, че има нужда". И подчертават, че не искат насилствена смяна на властта. Твърдят, че има над 26 000 души в редиците им, макар на събитията им рядко да се появяват повече от 40-50 човека. Ако няма униформи, маски и оръжия - и по-малко.

Ако враг №1 на "Воинския съюз" са мигрантите, приятел №1 e Русия на Путин. Именно БНД Шипка посрещнаха топло "Нощните вълци" - рокерите, с които Владимир Путин често кара, и които минаха през България миналото лято. 

Любима практика на "Воинския съюз" е използването на фалшиви новини за аргументиране на позициите им. Без източници, или на базата на откровено пропагандни такива, те разпространяват разнообразни "скандални" твърдения - че външният ни дълг е тайно в пъти по-висок, че се готви "Евромайдан" в България, че страната ни ще бъде превърната в "мигрантски център".

Паравоенните имат и политически амбиции - да създадат "преходно общобългарско правителство". Каква ще е неговата задача? Да се отстрани олигархичния елит, да се изкорени наркобизнеса, проституцията и корупцията. А инструмент за това ще бъде "Закона за отговорност на властта пред Суверена", който те искат да предложат на референдум.

"Законопроектът", който можете да прочетете тук, планира всеки избирател на избори да получава и "бюлетина за присъда" над президента или Народното събрание. В нея ще има три присъди - "Достоен за благодарност", "Без последствия", и "Заслужаващ наказание". Ако повече от половината регистрирани за вота решат, че управлявалите досега са "достойни за благодарност", те се обявяват за "герои". Ако обаче обявят, че заслужават наказание, те се обявяват за престъпници и лежат в затвора толкова, колкото са управлявали. 

"Воинският съюз" обаче няма амбиции да участва нормално в политиката:

"Свободата на всеки народ може да се извоюва само на улиците и площадите с мирни или по-радикални мерки и средства", обяснява в интервю пред Бултаймс членът на организацията Красимир Симеонов.

Въпреки заявената готовност да "освободят България" с "по-радикални мерки и средства", паравоенните оцеляха след искане на Българския хелзински комитет да се отнеме статута им на НПО-та. Причината - променяне на установения с българската конституция обществен и държавен строй с насилие е престъпление по чл. 108 и 109 от НК.

На 9 януари прокуратурата във Варна, където са регистрирани членовете на Съюза, отсъди, че няма подобни намерения от страна на двете организации и те не трябва да бъдат забранявани. Не е ясно въз основа на какво разследване е това решение на прокуратурата, не е ясно те проучвани ли са от ДАНС, както не е ясно кой финансира тези организации и за какви цели смята да ги използва.