Винаги съм бил против плацдарм в Черно море и обещах, че като премиер няма да го допусна. Това заяви на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ днес лидерът Бойко Борисов.

Поводът - дискусията, която той самият започна за засилване на военното присъствие в Черно море - решение, което НАТО взе миналата седмица на среща на военните министри от Алианса в Брюксел. Преди ден Борисов заяви, че той самият е отстоявал в Черно море да няма флотилия (по инициатива на Румъния тогава - б.р.), а сега вече сме "цел на Русия" и поднови старите си разсъждения, че в Черно море иска да вижда платноходки.

 
Днес Борисов обаче заяви, че би поздравил БСП, наблягайки отново, че служебният кабинет всъщност е техен, за това, че във военно отношение и по договореностите с НАТО се продължава политиката на ГЕРБ. Дори попита, щом е така, "какво ни различава с БСП във военната доктрина", след като служебният министър на отбраната Стефан Янев продължава политиките, водени от кабинета "Борисов 2" и Николай Ненчев.

Бившият премиер обаче коментира и думите на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която днес припомни, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов е приело позиция да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион. И добави, че бившият премиер се опитва да се превърне от "ястреб" във "врабче".

"А дали съм врабче, дали съм гълъб, аз няма да влизам в тона на тази дама, тъй като съм джентълмен. Ако не бях джентълмен, щях да я сравня с някоя птица. Но не е ястреб...", отбеляза Борисов днес.

По думите му "тези хора използват такъв език, в Банкя му викаме каруцарски, но ние станахме възпитани хора..." След което заплаши с усмивка:

"Много ми е мила държавата, за да пусна партията в такава вакханалия... Имам такива хора, особено в женската част, с такъв език,  че накрая могат да се заскубят за косите. Моите не са по-малки на габарити, не се знае кой ще надделее", заяви Борисов.

В помощ на тезата, че БСП "лъжат хората" с опорни точки, а иначе "техните" служебни министри подкрепят политиките и решенията на НАТО, се включи и бившият депутат Валентин Радев. Той цитира няколко изявления на представители на БСП от миналата година против разширяването на военното присъствие на НАТО в Черно море и против предложенията за съвместни въздушни патрули с Полша и други страни от Алианса. Припомни още, че БСП са внесли в предишния парламент проект за решение за демилитаризиране на Черно море.

Това, което пропусна да припомни Радев е, че първи за Черно море като демилитаризирана зона миналата година заговори самият Бойко Борисов.

Борисов призова Нинова на открита дискусия, като добави, че БСП трябва да подготвят свои специалисти по всички спорни теми и да ги изправят срещу ГЕРБ-ери. Томислав Дончев дори каза, че трудно се смогва да се опровергават "всички глупости", които говорят от левицата, защото това значи с нищо друго да не се занимават. Една от темите, в които чул най-много глупости е СЕТА, заяви Дончев. Той припомни, че не само родните, но и експертите и правителствата на всички страни членки на ЕС са преценявали, смятали и работили по споразумението с Канада и е очевидно, че то може да донесе само икономически изгоди - това е позицията на всички правителсва в Европа. Дончев попита иронично кое е страшното - че Канада ще ни залее с внос на безмитен кленов сироп и всички родни производители на същото ще фалират.

"СЕТА не включва ГМО. В СЕТА те го започнаха, ние го довършихме. В същото време българите в края на тази година ще пътуват без визи до Канада, което е първата стъпка към безвизово пътуване до Щатите", отбеляза Борисов, припомняйки, че и по това споразумение има приемственост, защото преговорите са водени и при кабинета "Орешарски", а сега са само финализирани при ГЕРБ. 

Дончев обяви, че от БСП се опитват да пробутват икономически идеи от 19 век, от които е доказано, че "всички стават по-бедни", какъвто е случаят с протекционизва.

Третата тема за опровергаване и задочна дискусия с БСП бе санирането, което от БСП "удрят" в последните дни. 

"От БСП забравят, че проектите по саниране минават през процедури за обществени поръчки, които се правят от местната власт, а оснев институцонален контрол, те минават през най-сериозния контрол - този на хората. Зад атаките срещу програмата явно стои друга цел и тя е санирането да бъде спряно. И средствата, които държавата отделяше досега, които отиват не само за облагородяване, а и за конструктивно укрепване, да отидат някъде другаде. Не знам къде – ще питате тях.", заяни Дончев.

Накрая Бойко Борисов коментира и репликите на Радан Кънев, който заяви многократно през последните дни, че БСП и ГЕРБ се готвят да управляват заедно.

"Като виждате отношенията ни какви са, кое ви дава повод това да си го помислите? Когато почнеш да говориш за тишина в спалнята, за гладене на чаршафи, препратката, поне в моя мозък, отива в друга част от ежедневието на хората. Ние се занимаваме с политика. В политиката не знам какво значи да "опънеш чаршаф". В живота знам. Не знам как да ви отговоря на този въпрос."