Руският външен министър Сергей Лавров отдаде почит към починалия внезапно постоянен представител на страната в ООН Виталий Чуркин.

"Той напусна живота на бойния си пост, когато до 65-ия му рожден ден оставаха няколко часа по московското време", написа Лавров в сайта на дипломатическото ведомство.

Лавров припомня как през 1992 г. и двамата били назначени за заместници на тогавашния външен министър Андрей Козирев. Лавров отговарял за ООН, а Чуркин - за Балканите. Едновременно с това Чуркин станал специален представител на руския президент (по онова време Борис Елцин) за разрешаването на кризите в бивша Югославия. И в това качество той прекарал почти целия февруари през 1994 г. в Босна и Херцеговина, където се борел за обективно разследване от експерти на ООН на взрива на пазара "Маркале" в Сараево. Всички се опитвали да хвърлят вината за трагедията върху сърбите.

Именно в Сараево, където ден и нощ стреляли снайперисти, Виталий Чуркин посрещнал 42-рия си рожден ден, припомня Сергей Лавров.

"Той постигна искания резултат и ми се прииска да го поздравя със стихотворение", пише външният министър.

След това цитира творбата си отпреди 22 години:

На специалния представител на президента на Руската федерация Виталий Чуркин

През виелици и снегопади,

под прицела на натовски дула

и кривогледия поглед на Акаши¹

дипломатът на линията си държа.

 

Заплахи и ултиматуми

пътя му напред не спряха

Аплодираха дипломата,

заслугите му възпяха.

 

Няма по-сгоден от този момент

да посрещнеш рождения си ден в боя.

Спецпосланикът на руския президент

с чест свърши работата своя.

 

След босненските баталии

за мъжките дела се черпим.

От сърце честитим ти, Виталий!

Честит рожден ден! Ние печелим!

 

21 февруари 1994 г.

Виталий Чуркин бе награден посмъртно с Орден за мъжество със специален указ на президента Владимир Путин.

Същевременно Украйна, която в момента е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, блокира официално изявления на Председателя на Съвета по повод смъртта на Чуркин.

Това съобщи в профила си във фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя разкритикува представителите на Киев, че не могли да прекрачат линията на политическите си възгледи. И обясни, че като председател на Съвета Украйна не може да налага вето, но може да блокира приемани с консенсус изявления.

Чуркин неведнъж налагаше вето и не позволи приемане на резолюция за Украйна, както и създаване на международен трибунал за свалянето на малайзийския самолет с 298 души на борда в Донецка област, вероятно от проруски сепаратисти. 

Иначе посланиците на повечето страни членки на ООН изразяват съболезнованията си. Сред първите бе представителката на САЩ Саманта Пауърс.

-----

1Ясуши Акаши е бивш японски дипломат, специален представител на генералния скретар на ООН Бутрос Гали по време на войната в Босна. Той е човекът, дал съгласието си през 1995 г. НАТО да използва сила срещу босненските сърби.

* Преводът на стиховете е на Клуб Z. Поради липсата на поет в редакцията се извиняваме за нестройните стъпки. Оригинала можете да видите ТУК.