Левицата ще поиска прокуратурата да направи цялостно разследване на договорите за саниране, съобщи Жельо Бойчев, водач на листа на БСП..

В централата на БСП постъпвали купища сигнали, свързани със санирането, които в момента се обобщават. Според социалистите, трябва да се проследи целия път от сключване на договорите, финансирането и обезпечаването на тези средства от Министерски съвет.

Когато е стартирала програмата за саниране, Министерство на регионалното развитие е определило пределни цени, над които не са сключвани договори, те са 290 лв. на кв.м. В хода на кампанията тази цена е била намалена до 148 лв. за кв/м, а през октомври 2016 г. допустимата цена става 115 лв./кв.м за сгради до 8 етажа и 130 лв. за сгради над 8 ет.

"Единственият въпрос, който можем да зададем в момента, е къде отиде разликата?", пита Бойчев. Как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени? Заради тези цени в момента, вместо да бъдат изпълнени два пъти повече жилищни блокове, заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ, чрез националната програма за саниране, беше ощетен всеки български гражданин, заяви Бойчев.

Бойчев припомни, че през 2014-2015 г. по Оперативната програма “Обновление на българските домове” се е извършвало също саниране на жилищните сгради. И тази ОП също се е управлявала от МРРБ и по правилата и критериите на оперативната програма с мониторинга на ЕС и търговете, които са играни, средните стойности за тази дейност е 90-100 лв. Бойчев определи като нелепи оправданията на Лиляна Павлова, че това е защото през 2015 г. е имало бум на строителството. Най-много от постъпилите сигнали от опорочени процедури за саниране по програмата са от Пловдив и от Благоевград.