Може да се стигне до предсрочни избори, призна премиерът на Полша Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. Изявлението идва след като спецчасти нахлуха в редакцията на списание да търсят записи от разговор между шефа на Централната банка и вътрешния министър.

Действията на ченгетата доведоха до мощни протести в защита на свободата на словото.

Директорът на Централната банка Марек Белка и шефът на МВР Бартоломей Сенкевич обсъждали как да свалят финансовия министър и как да притиснат частен бизнесмен. Обаче записът от СРС, направен през миналата година,  изтекъл и разговорът бил пуснат в списанието. Двамата веднага започнаха да се опрадават, че думите им били извадени от контекста на диалога, обаче номерът им не мина.

На всичкото отгоре по тъмна доба в редакцията били пратени командоси да претърсват за записа от конфиденциалния разговор. Точно това доведе до много по-големи щети върху имиджа на правителството и до гневни протести срещу потъпкването на свободата на печата.

Излязоха и снимки как държавни служители се опитват да изтръгнат лаптоп от ръцете на главния редактор на "Впрост" Силвестър Латковски. Той после обяви, че е успял да запази компютъра и че в следващия брой на списанието ще бъдат публикувани още разкрития около разговора. И пак всички те ще бъдат от СРС-та. 

"Като министър-председател, който носи отговорност за всяко едно действие на правителството, кабинетът и аз лично ще платим цената за тези събития и не изключвам, че присъдата на избирателите ще бъде тежка", обяви Доналд Туск на пресконференция. "Може да се полулчи така, че единственият изход ще бъдат предсрочни парламентарни избори, ако кризата около случката се задълбочи", допълни той. Туск поясни, че не е имал контрол и не е знаел за действията на прокуратурата. "Искам да се спазват правилата за свободата на словото, но в същото време трябва да е ясно, че и незаконни записи не могат да се публикуват с цел изнудване", коментира премиерът.

Президентът Бронислав Коморовски също не изключи, че скандалат може да предизвика извънредни избори далеч преди края на 2015 г., когато са редовните.