Жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите на 26 март отива в съда. Причината - лидерът на „Презареди България” Николай Бареков е оспорил решението на ЦИК за подредбата на формациите в изборните книжа, защото... "Презареди България" е участвала в жребия.

Формацията на евродепутата получи №15 в бюлетината на тегленето вчера в ЦИК. Самият Бареков още предния ден - на 21 февруари, когато изтичаше срокът за регистрация на листи с кандидат-депутати в районните избирателни комисии, обяви, че няма да подаде списъци в нито един избирателен район.

В Изборния кодекс обаче пише, че партии и коалиции, които не регистрират листи за парламентарните избори, не участват в жребия за номер в бюлетината. Ето и точния текст от закона, регламентиращ жребия за място в бюлетината:

Чл. 262:

(1) Поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите се определят от Централната избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите и коалициите не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него може да присъстват и регистрираните кандидати и представители на средствата за масово осведомяване. Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната. Резултатът от жребия се обявява от Централната избирателна комисия с решение по реда на чл. 57, ал. 2.

(2) Номерата на инициативните комитети следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на регистрацията на независимия кандидат от районната избирателна комисия.

(3) В бюлетината не се изписва номерът на и не се оставя празен ред за партия или коалиция, която не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район.

(4) Партиите и коалициите, които не са регистрирали кандидатски листи, не участват в жребия и за тях не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината. На инициативните комитети, които не са регистрирали кандидатски листи, не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината.

Според жалбата на "Презареди България" до Върховния административен съд това, че ЦИК ги е включила в тегленето на номера в бюлетината е "в абсолютен разрез със закона".

"Заради опорочената процедура и демонстрираната некомпетентност от страна на членовете на ЦИК Бареков поиска отмяна на решението като незаконосъобразно и призова съдиите изрично да уточнят дали следва да се проведе нов жребий", пише в позицията от партията. Оттам се обявяват против "основният държавен орган, подготвящ и организиращ провеждането на избори, да погазва закона и да взима политически мотивирани решения".

От формацията казват още, че нямат "личен интерес от тази битка, но ще се борим до последно да защитим правото на хората да участват в честни и почтени избори". Бареков пък се закани, "че ще обжалват изборите до дупка, за да предпазят народа от фалшификация на вота му по подобие на аферата Костинброд от 2013. ЦИК да не бърза да печата "фалшиви" бюлетини преди съдът да се произнесе за опорочения жребий".

Върховният административен съд има тридневен срок да насрочи дело и да разгледа жалбата на ЦИК. Ако съдът уважи жалбата и отмени жребия, той ще трябва да се проведе наново.