Лидерът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок - доскоро партньори на ГЕРБ в управлението, дружно обвиниха служебния кабинет в "политически поръчки" заради "ревизията" на властта. Това стана в предаването "Панорама" на БНТ, докато в студиото е и вицепремиерът и министър на отбраната във временното правителство Стефан Янев.

Служебното правителство се занимава с "политически поръчки", заяви Симеонов. По думите му няма как да се направи "ревизия" за толкова кратно време, а и   подобни проверки не се правят от министерствата, а от други органи. Подобна е и тезата на ГЕРБ, заедно с твърдението, че служебната власт е заела страна в изборите. 

Зеленогорски се съгласи с бившия си партньор в управлението и се обърна към премиера Огнян Герджиков:

"Към г-н Герджиков, когото много уважавам - надявам се, че ще спрем с опитите служебният кабинет да става политически играч".

И също добави, че има опит с ревизиите и те отнемат доста време, въпреки факта, че служебният вицепремиер и генерал от запаса Стефан Янев каза по-рано в студиото, че анализът на състоянието в министерствата в никакъв случай не е "ревизия". По думите на министъра на отбраната, при чийто предшественик Николай Ненчев са били открити най-много съмнителни обществени поръчки, проверките са правени от звеното "Вътрешен одит" в министерството.

"Грубо казано, на тези дирекции във ведомствата това им е работата", каза Янев и припомни, че повече конкретика по проблемните търгове в неговия ресор не са дадени, защото случаите сега се проверяват от компетентните институции - например военната прокуратура. 

На свой ред Симеонов реагира, че тъй като във "Вътрешен одит" на министерството на отбраната не се е чуло за уволнения, там работят същите хора, които са били и по времето на Бойко Борисов: "Къде са дремали тогава две..., какъв е този опит". И намекна, че това е доказателство, че проверките били поръчани.

Зеленогорски атакува Стефан Янев за машинното гласуване, като отбеляза:

"Много лошо решение е генерал да организира изборите в една демократична държава."

Самият Янев пък обяви, че след служебното министерстване повече не му се занимава с политика. Сега обаче е отговорен за провеждането на честни избори.

Симеонов посочи като основен приоритет на патриотите икономиката и повишаването на пенсиите, а на въпроса защо не е променил каквото трябва в предишното правителство, отговори:

"Ние доста работи променихме, въпреки че бяхме само 17 човека. Как да го променим, г-н Василев, със 17 човека? В тази програма успяхме да реализираме немалко неща, и това стана с подкрепата на другите, диалог и компромиси."

Единият от "другите" - Зеленогорски - отговори по същия начин на въпроса - има свършено, но нямали достатъчно мнозинство. И трябва да се свърши още.

Водещият Бойко Василев отбеляза, че въвеждането на задължителното гласуване явно не е успешно постижение на патриотите, тъй като предвидената санкция за негласуване бе обявена за противоконституционна от Конституционния съд.

"Манипулирате, падна санкцията", отбеляза Симеонов. 

Василев се съгласи, че е само санкцията, но отбеляза, че без санкцията задължителният вот е останал "само на думи".

"Ако продължавате по този начин да внушавате на хората, че е само на думи… това беше правено един месец преди изборите за президент. Конституционният съд има немалко грехове към конституцията. И заради това не можахме да направим такива промени по съдебната реформа, а имахме 220 човека конституционно мнозинство."

На въпрос дали Обединените патриоти ще се разцепят, Симеонов отсече:

"Никой не може да гледа в бъдещето, аз няма да се правя на врачка. Но смятам, че тези надежди на нашите зложелатели няма да се сбъднат."

И заяви, че са загърбени всички търкания и че не е имало толкова скандали в националистическото обединение.

Зеленогорски защити новите съюзници на РБ - Светльо Витков и "Глас народен":

"Да, имаме нови хора, някои от тях са може би много цветни, начинът им на изразяване за някои хора явно е голям проблем", отбеляза той.

И обеща, че ще минат бариерата с 50% отгоре. На въпрос дали ще се съюзят с ГЕРБ отговори:

"Първо сме конкурент, второ сме коректив, и едва накрая сме евентуално партньор на ГЕРБ."

Симеонов пък при въпроса дали би търсил коалиция с ГЕРБ, БСП или друг, отново обеща отговор след вота:

"Не може да се отговори на този въпрос, бъдещето ще покаже. Защо трябва да се коалираме? Ляво, дясно, център са много по-малко от една думичка - България. Не могат сега да се правят предвиждания кой, как, в какви пропорции."

И пак изказа тезата си, че това е било сред най-успешните Народни събрания, което е загубило заради "личните амбиции" на премиера Борисов.