Прокурори от звеното “Антикорупция“ и следователи от Националната следствена служба разследват изчезването в Плевен на 367 218 кутии цигари без бандерол на стойност 2 305 491 лв. Любопитната подробност е, че огромното количество папироси представляват веществени доказателства по досъдебно производство на местната районна прокуратура и са изчезнали от складовите помещения на МВР в с. Згалево.

През 2009 г. било образувано досъдебното производство на РП - Плевен срещу неизвестен извършител за това, че е държал на склад акцизни стоки без бандерол. Като веществени доказателства били иззети 621 475 кутии цигари без бандерол, предимно от марките Victory, Raquel и МG. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а веществените доказателства се съхранявали в складова база на МВР в с. Згалево, съобщават от прокуратурата.

При проверка към 28 март 2016 г. в складовите помещения е установено, че металната врата била заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на служител на ОДМВР - Плевен. Първоначално са установени наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, който привидно да създаде впечатление, че складът е пълен.

При внимателен оглед на помещението било установено, че от него липсват 367 218 кутии цигари без бандерол. Назначената (...) експертиза е установила, че стойността на отнетите цигари е 2 305 491 лв. 

В резултат на извършените процесуално следствени действия (...) е установено, че кражбата на цигарите без бандерол е била извършена през 2014 г. от служители на ОДМВР – Плевен, действали в съучастие и използвайки техническо средство и моторно превозно средство.

Към настоящия момент, след предварително разрешение от съдия от ОС – Плевен, се извършват претърсвания и изземвания в жилища на заподозрените служители на ОДМВР – Плевен. За срок от 24 часа са задържани три лица.

Разследването продължава, допълват още от държавното обвинение.