С изявленията си новият президент на САЩ Доналд Тръмп държи света в напрежение. Психиатри спекулират с психическото му състояние. Германският невролог и психиатър Карл-Йоахим Цандер съветва онези негови колеги, които се произнасят по темата, заедно да разработят помощна програма за Тръмп. Д-р Цандер има собствена клиника в Мюнхен и същевременно е доцент, преподаващ в университета “Лудвиг Максимилиан” в баварската столица. Живял е и дълги години в САЩ.

Това посочва германското сп. “Фокус” в началото на интервю с доцент Цандер, което предлагаме на вниманието ви с незначителни съкращения.

- Д-р Цандер, психиатри от цял свят спорят около психическото състояние на Доналд Тръмп. Тези дни “Ню Йорк таймс” попита: “Не е ли време Тръмп да бъде обявен за душевно болен?” Какво е мнението ви?

На първо място важи “Правилото Голдуотър”. След като тогавашният кандидат за президент Бари Голдуотър през 1964 г. беше определен от психиатри като страдащ от параноя и шизофрения (и загуби изборите – б. р.), през 1973 г. Съюзът на американските психиатри взе решение да не се поставя дистанционна диагноза по душевното здраве на хора, които не са изследвани от психиатри. Освен това е имало президенти с душевни смущения и въпреки това са били годни за поста. Линкълн е страдал от тежка депресия. Теодор Рузвелт е бил биполярен - раздвоение на личността.

Въпреки това в отворено писмо до “Нйю Йорк таймс” 35 психиатри изразиха мнение, че Тръмп не е в състояние да изпълнява задълженията си на президент заради “тежка емоционална нестабилност”.

Тръмполозите са единодушни, че Тръмп най-вероятно страда от напреднала форма на нарцистично смущение на личността. Нарцисизъм обаче може да има и мека, положителна проява, а именно да е основа за човешкия успех. За околните това винаги е проблем. При Тръмп се опасявам, че неговият нарцисизъм може да се изроди в злокачествена форма. Той се вживява като откривател на сделките. Вярва, че може да ръководи САЩ така, както фирмите си. С това ще се провали. При него не забелязвам антисоциално смущение на личността, а Conduct Disorder – смущение при способността за адекватно социално поведение. Не вярвам, че ще издържи четири години на поста.

- В смисъл?

Други се плашат и притискат. При него липсва покаяние и при проблеми винаги се обвиняват други. Той е изключително раздразним. Това е видно и от факта, че не може да понася обиди. Така нарцисизмът бързо се превръща в гняв, агресивност или в заиграване с правосъдие. Днес Тръмп напада съдии и медии, преди като бизнесмен е водил 3500 съдебни процеса.

Личността на нарцисист по същество е истерично структурирана. Смущенията при Тръмп в момента се изразяват и в неговите абсурдни твърдения, които изнамира или просто лъже. Все едно дали твърди, че в някоя държава безработицата била 40 на сто, или пък атентат в Швеция. Това е абсурдно. При Тръмп има заченки на психопатия. За него целият свят е глупав и объркан. Тази мания на величие, прекаленото му собствено идеализиране неминуемо ще доведе до крах. Не вярвам да издържи 4 години на власт.

- Доналд Тръмп реагира предимно в туитър и изобщо не го интересува дали ще разклати световния ред или ще разтърси борсите. Това особено смело ли е или има нещо общо с неговата мания?

Той просто е умно куче. Чрез туитовете си срази Хилъри Клинтън, получи по-голямо присъствие в медиите, отколкото който и да е било друг кандидат за президент преди и сега продължава в същия дух. Това е част от неговата нарцистична личност. Айфонът е неговият мегафон. Той действително е обзет от параноя.

- И други топ политици използват туитър, но Тръмп го прави по скандален начин – обижда херцогиня Кейт, после Хилъри Клинтън, след това ругае онези, които не харесват модната линия на дъщеря му Иванка. Какво говори всичко това за него?

Истинска параноя. При Тръмп е налице екстремно смущение при контрола на импулси. Той мисли, че може да си позволи да е извън собствения си контрол. Убеден е, че е секси и че го приемат такъв, какъвто е. Дори има жени, които намират подобно дръзко поведение като еротично.

- Ангела Меркел не използва туитър, това го прави правителственият й говорител. Какво говори това за нея?

Госпожа Меркел е доказана физичка. Тя има съвсем друг стил от този на Тръмп. Колеблива е при взимането на решения и не е склонна да демонстрира: “Аз съм страхотна!” На нея не й е нужно посредством туитър-мегафон да е на върха на комуникационните медии.

- Британският автор Джеф Лийч наскоро написа в туитър, че социални медии заразили глобалната психика с недоразумения.

Има право. При всичките писаници в туитър, фейсбук и т. н. всеки се занимава сам със себе си. Повече хора повече пишат, отколкото четат.

- Как непрестаната активност в социалните медии променя психиката ни?

Непрестанно си под напрежение, че трябва да напишеш нещо. А какво пишат други? Това е преждевременна деградация към детска степен на развитие – лека форма на деменция.

- Според изследваия постоянното постване в туитър или фейсбук те прави зависим. Вярно ли е или преувеличено?

При някои хора е зависимост. Туитър и прочее подмамват непрестанно да пишеш с надеждата някой да те чете. Камарата от постване губи значение. Ако някой не получава достатъчно “харесва ми”, това може да причини депресия. Известно ми е, че много хора, които по този начин затъват в своя свят на социални медии, губят реалните си контакти. Социализирането чрез туитър или инстаграм не води до значими контакти. Според мен точно по-млади хора са на път да не осъзнават как се поддържат значими отношения. Така те са особено податливи на разочарования, които в крайна сметка водят до депресия.

- Напоследък много се говори за електронна психиатрия – вместо да предприемеш терапия, предпочиташ програми по айфон.

Налице са направлявани от индустрията изследвания, които обещават определен ефект. Аз изпробвах електронна програма и тя не ме убеди. Вярвам, че при психиатрията личният контакт в никакъв случай не може да бъде заместен от айфона. Моята частна клиника е остров за богопомазаните. Провежда се истински разговор. Естествено, че имам пациенти, които при напускане на кабинета ми веднага вадят айфона.

- Бихте ли посъветвали Тръмп да се подложи на терапия?

Бих препоръчал на всички психиатри, които се произнасят по темата Тръмп, незабавно да се съберат, за да разработят помощна програма за него. Този човек спешно трябва да се подложи на терапия. Но той е точно онзи тип, който казва: “Защо? Всички психиатри са тъпанари. Един нормален човек като мен няма нужда от тях.” Въпреки това имаш усещането, че точно това би било добре за него. В противен случай вероятно ще стане още по-лошо за Америка. В момента имам първия американец като пациент, който е напуснал САЩ заради Тръмп.