В Международния съд в Хага започнаха откритите изслушвания по иска на Украйна срещу Русия.

Заседанието започна на 6 март и ще завърши на 9 март.

Първо магистратите изслушаха обвиненията на Киев. След това дойде редът на Москва да се защитава.

Кой какво иска - това обяснява агенция "Инфорезист".

Украйна

► Русия финансира световния тероризъм. По-специално тя доставя най-модерното въоръжение във временно окупираните територии в Донбас. Терористичните организации, които Москва подкрепя по най-различни начини, са групировките "Донецка народна република" (ДНР), "Луганска народна република" (ЛНР) и "Харковски партизани".

► Властите в анексирания Крим и правителството на Русия грубо нарушават човешките права на полуострова. Дискредитират се проукраинското местно население и кримските татари. Това се вижда в забраната на татарския Меджлис, масовите арести и преследванията на активисти.

► Русия прилага тактиката на подкрепа на тероризма и расова дискриминация, пропаганда, подривна дейност, сплашване, политическа корупция, извършва кибератаки.

►Украйна иска компенсации за продължаващите нарушения от страна на Русия на международните договори и военната й агресия.

"Зелени човечета" - руски войници без отличителни знаци, нахлуха в Крим през 2014 г. Така започна анексирането на полуострова. Снимка ЕПА/БГНЕС

Русия

► Русия изпълнява всички международни конвенции, а също така Минските споразумения.

► Москва няма нищо общо с военните действия в Донбас. До войната доведе "насилственият преврат" в Киев през февруари 2014 г., когато президентът Виктор Янукович избяга заради опасения за живота си, а "екстремисти" разпространиха насилие. Два месеца по-късно новият президент Петро Порошенко започна антитерористична операция. По тази причина това според Русия е "граждански конфликт".

► Анексираният Крим "просто се върна в състава на Русия", а дискриминация срещу проукраинското население на полуострова няма.

► Русия не е доставяла на бунтовниците в Донбас зенитен ракетен комплекс "Бук", с който през юли 2014 г. е свален малайзийският "Боинг". Дори да е доставяла, не е било срещу пътнически самолет, а за унищожаването на украинската военна авиация. И това изобщо трябва да бъде доказано. Може да е било работа на украински военни, които по време на катастрофата "също са се намирали недалеч".

► Русия не финансира бойци от ДНР и ЛНР и няма нищо общо с доставките на оръжия за окупираните територии. Главен източник за въоръжаването на "въстаниците" в Източна Украйна са запасите от съветско време в мините в Донбас, а също така оръжието, оставено от украинската армия.

Какво да очакваме

Изслушванията ще продължат днес и утре. От украинското външно министерство заявиха, че резултати от съдебния процес могат да се очакват в рамките на два месеца. В Хага могат да принудят Русия да спре оръжейните доставки в Донбас, което ще стабилизира ситуацията в региона. В Киев обаче не изключват, че Москва може да откаже да изпълнява решенията на Международния съд.