Има риск от забавяне на проекта за българо-гръцката газова връзка и това може да доведе до риск за договора за доставка на газ от Азербайджан. 

Това стана ясно от думите на шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов пред БНР. Вторият риск при завабяве на строежа на газовия интерконектор е свързан със загуба на европейско финансиране, добави той.

Причината Иванов да бъде потърсен за коментар бе изненадващата смяна на директора на проектната компания за изграждане на газовата връзка между България и Гърция Теодора Георгиева. Това стана преди ден с решение на Съвета на директорите на БЕХ. На нейно място е назначен Валентин Хамбарлиев, а мотив за рокадата е нуждата от ускоряване на темповете по реализацията на проекта. От БЕХ благодарят на Георгиева за положените усилия за вземането на окончателно инвестиционно решение и за извършената до момента работа.

"Междусистемната газова връзка с Гърция е основен приоритет  в енергийната политика на служебното правителство на България. Стратегическият интерконектор трябва да бъде въведен в експлоатация до началото на 2020 г. В противен случай има реална опасност страната ни да изгуби договора за доставка на 1 милиард куб. метра газ годишно от Азербайджан, както и европейското финансиране, отпуснато за проекта. Изграждането на IGB е от стратегическо значение за диверсификацията на доставките на природен газ за България и Югоизточна Европа", пише в информацията, публикувана на интернет страницата на БЕХ, придружаваща съобщението за кадровата промяна в проектната компания.

По думите на Иванов ако до 2020 година не въведем в експлоатация газопровода, няма да имаме възможност да пренасяме количествата природен газ и ще сме в нарушение на договорните отношения с Азербайджан. А без обезпечаването на тези количества тръбата много трудно може да бъде конкурентоспособна, съответно да бъде изградена. Според него има пропуснати срокове, заради които техническият проект за съоръжението не е подновен и това ще коства много усилия на новия екип в проектната компания. Според шефа на БЕХ след завършване на инвестиционната част на проекта за газова връзка "нещата са се затлачили", а предстои заверка на технически проект и избор на изпълнител на тръбата.

"Ако през 2018 г. не започнем реално строителство, няма да имаме основание дори да поискаме усвояване на европейски средства по този проект", добави той.

Назначението на Валентин Хамбарлиев обаче само по себе си е интересно. Причината - той е бивш съдружник на Петьо Иванов. До 2014 г. те са били заедно във ВМП КОНСУЛТИНГ ООД - консултантска компания, регистрирана във Варна. Третият съдружник в нея е съпругата на политика от БСП Борислав Гуцанов - Моника Гуцанова, показва справка в регистрите. Другата връзка помежду им е, че са работили за "Хабау ППС Пайплайн Системс", твърди специализираният сайт 3e-news.net

Пред  "Хоризонт"  Иванов обясни, че Хамбарлиев заема поста заради неговия успешен опит в осъществяването на газови проекти, тъй като е управлявал като проектен мениджър и е завършил в срок двата проекта на "Булгартрансгаз" - газопровод Добрич - с. Мартен и тръбата Русе-Силистра с дължина 80 км. Шефът на БЕХ твърди, че взима човек с реален опит в бранша, когото познава и затова го препоръчва. Иванов не отрича, че той и Хамбарлиев са били съдружници, но до 2014 г. и е категоричен, че няма конфликт на интереси, тъй като помежду им няма никакви общи интереси от три години. 

Заради връзката с "Хабау ППС" и заявката за ускоряване на проекта в частта му за строеж се появиха публикации, позоваващи се на хора от бранша, че вероятно се прави опит да се предреши избора на изпълнител. Иванов категорично отрече това пред "Хоризонт".

"Хабау ППС" е компанията, която бе избрана в началото на 2016 г. да довърши изграждането на подводния участък от трасето на газовата връзка между България и Румъния. Това е един от успешните проекти на "Булгартрансгаз", които Иванов даде за пример в биографията на Хамбарлиев.