Делото за цената на билета в София отива във Върховния административен съд, след като вчера Центърът за градска мобилност е обжалвал решението, с което поскъпването бе отменено, съобщава "Де факто". Срокът не е изтекъл – до средата на месеца и Столична община също може да изпрати жалба.

Така или иначе вече е ясно – решението на Административен съд София-град (АССГ) от 22 февруари, с което поскъпването на билета от 1 лв. на 1,60 лв. бе обявено за немотивирано, необосновано и незаконосъобразно, няма да влезе в сила. Последната дума по въпроса ще е на ВАС. А дотогава си остава по-високата цена.

Това се случва въпреки призивите на граждански организации до кмета Йорданка Фандъкова да не се оспорва съдебното решение, а общината да приеме нова тарифна политика – прозрачна, справедлива и финансово обоснована. Изпратилият жалбата „Център за градска мобилност“ ЕАД е общинско дружество.

Драстичното поскъпване на билета за еднократно пътуване стана с промени в Наредбата за условията и реда за пътуване в обществения градски транспорт, гласувани от столичните общинари на 14 април 2016 г.

Поскъпването бе оспорено от сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“ и от граждани, напомня правният сайт. Като техен адвокат в съда се явяваше общинският съветник от БСП Милка Христова. Жалбите са основателни, пледира пред административния съд прокуратурата.