„Отношението на хората към бежанците е триумф на безсмислието, но и на злобата, на злото. Всичкият този патриотизъм, надигнал се във всичките му възможно най-уродливи форми, това вече не е някакъв феномен, който съпътства нашето битие. Всичко може би на някакво молекулярно ниво вече е разложено“. Това каза пред Нова тв отец Рафаил, игумен на Кладнишкия манастир.

Поводът за коментара му бе отношението към католическия свещеник от Белене отец Паоло Кортези, който приюти семейство сирийски бежанци, а местните жители излязоха на протест срещу него. В резултат католическата църква прекрати помощите за Белене и изтегли свещеника от България.

„Трудно е човек да не бъде гневен и да не реагира на това ескалиращо безумие, което наблюдаваме“, каза още отец Рафаил.

И припомни, че сме станали свидители на гонението на един изключително достоен човек. След това обясни, че вече не смята думата „патриотизъм“ за хубава, а за натоварена с отрицателно значение.

Според него страховете на хората от бежанците са изкуствено създадени.

„Не мисля, че страховете им са обективни. Да, има атентати. Но си спомняме 80-те години. Атентатите не са нов феномен”, каза той.

По думите му първата институция, от която трябва да бъде търсена отговорност, това е държавата.

„Има хора, които напълно законно влизат в България, но държавата не ги защитава, а гражданите се саморазправят с тях. Къде е прокуратурата - най-гнилата ябълка?”, попита отец Рафаил.

Той съобщи, че е получавал много заплахи за живота си заради позицията си за бежанците. Но продължава да ни призовава да бъдем повече хора, отколкото българи и повече християни, отколкото православни.

„Да се обърнем към човешкото в себе си”, добави отецът.