ЕМИЛ ПЕТРОВ

Емил Хърсев е финансист, доктор по икономика, бивш подуправител на БНБ. Бил е в управлението на Булбанк, Минералбанк, Кредитна банка и други финансови институции. Доцент е по банково дело в УНСС и собственик на фирмата "Хърсев и Ко"

- Г-н Хърсев, как виждате развитието на случая с КТБ?

- Очевидно с поставянето под особен надзор ще бъде установен размерът на необходимата ликвидност, дали е необходим допълнителен капитал. Ще се проведат разговори с акционерите за увеличаване на капитала, респективно за придобиване на допълнителен капитал от банката. Акционерите си имат правата, нищо че сега са лишени от право на глас.

Мисля, че всички акционери ще получат разумна възможност да направят своите оферти и надзорът ще установи каква е необходимата сума, с която банката трябва да бъде подкрепена и ще прецени дали акционерите са в състояние да я набавят. Очевидно, поне един от акционерите, който БНБ сподели, а именно Внешторгбанк Россий (ВТБ), има възможност да плати 100% задълженията на КТБ, при това, без да достига процент от изискваните ограничения за една такава експозиция. Просто това е огромна банка.

Но какви са възможностите на останалите акционери, за съжаление не мога да преценя, защото не ги познавам добре. Внешторгбанк просто е известна величина във финансовия свят.

- Стана ясно, че срещу тези пари ще се получи и собственост в банката.

- Вижте, има практика в такива ситуации, т.нар. резолюшън, бих могъл да пропомня такъв случай, когато известната банка Barings от Англия беше в подобна ситуация, тогава друга банка - холандската ING ѝ направи оферта да придобие нейните акции за 1 евро, като поеме всички задължения, разбира се, да увеличи капитала ѝ за своя сметка. Вероятно по този начин ще се постъпи и в този случай.

Вероятно БНБ няма да разчита единствено на професионализма на квесторите, които е назначила, а за по-сигурно те ще се обърнат към услугите на някоя от големите международни одиторски компании, които да потвърдят с подписите си правилността на направените от екипа на банката под ръководството на квесторите оценки. БНБ следва стандартната процедура.

- Имаше ли начин да не се стига до поставяне на КТБ под особен надзор?

- Мен ме притеснява поведението на институциите от преди да се стигне до днешната ситуация, защото мисля, че бяха длъжни да подкрепят банката предварително. Така съм виждал да постъпват в други държави и това е печелившата стратегия. Между другото, така беше постъпено и у нас при друг случай (б.ред., през май 2008 г. премиерът Станишев направи специално изявление, за да успокои вложителите в Първа инвестиционна банка, след като във форумите на сайт за майчинство беше пуснат слухът, че трезорът щял да фалира. Станишев разпореди и проверка на ДАНС по случая. Финансовият министър, тогава Пламен Орешарски, също се изказа в подкрепа на банката).

Правителството, министерският съвет на република България имаше всички възможности да подкрепи банката, както беше правено и в други години, когато банки са били подложени на подобни атаки. Според мен в такива ситуации на масова атака, създаване на паника и психоза, които БНБ също констатира, нормалното е правителството най-малкото ясно с декларация, с изявление, да беше излезнало. Озадачава ме, че не го направи.