Казусът  "Йончева-Борисов"  е абсолютно отражение на това, което се случва в България. Не само в предизборен период. Един политик обвинява друг политик, после обвиненията се обръщат...

Елена Йончева обвини ГЕРБ, че краде. И сигурно има своите основания. Борисов обвини Йончева, че за (заради) нея са харчени държавни пари - милиони. В обвиненията му се преплетоха парите, които Елена е взимала от държавната телевизия, и някакви неизвестни пари, платени на службите. Заговори се за отвличания, сомалийски пирати, платени откупи... 

Засичала съм се в командировки с Елена на някои (не толкова опасни) места - в палатковия лагер на Майдана например. Тя е мой колега журналист и бих искала да я защитя. Абсолютно убедена съм, че журналистите не получават достатъчно пари, за да вършат работата си - не само като заплати, а като разходи, които са необходими, за да направиш качествен материал, да пътуваш, да се срещаш с хора, да проучваш, да разследваш и т.н. Абсолютно убедена съм, че българската държава и самите българи не си дадоха сметка, че когато искаш евтина журналистика, получаваш евтина журналистика. И се страхувам, че вече е твърде късно. Някои изкупиха журналистиката на безценица...и на кило.

Елена се опитваше да се справя с това - не знам как и не съм се интересувала. Обвиняваха я, че ползва връзката си със Станишев - по този повод преди години пак писах за нея, отговаряйки на един вече отдавна забравен депутат - Панайот Ляков май се казваше. Ляков изчезна някъде, Елена продължи да прави филмите си.

Бойко Борисов е в политиката ни вече 15 години. И е добре запознат с нравите в нея - хвърляш кал по някого, доовалваш го в перушина, и когато след години се окаже, че си излъгал, хората не помнят за какво става дума, помнят само оваляното в кал и перушина плашило... Самият Борисов би трябвало неведнъж да се е чувствал жертва на окалването, често се оплаква от това. И дори и да разчита на онова българско правосъдие, което се движи като болна от артрит костенурка, все пак някога истината ще стане ясна. 

И Елена, и Бойко Борисов вече са от едната страна - журналистите и избирателите са от другата. Но както в добрата журналистика, казаното трябва да бъде доказано. Борисов трябва да докаже твърденията си за похарчените пари. Елена Йончева трябва да докаже, че Борисов е крадец.  Иначе евтината журналистика и евтината политика ще станат норма. В една евтина държава.