"Ако използвам терминологията от обвинителния акт – тук имаме едно кухо обвинение. То е противоречиво, неясно и абсолютно негодно."

Така днес адвокат Даниела Доковска - един от четиримата защитници в делото срещу Евелин Банев - Брендо, полубрат му Симо Карайчев, фактическата му жена Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева, окачестви обвинителния акт срещу тях. Финалните пледоарии пред Софийския апелативен съд се състояха днес - 12 години след началото на разследването срещу Банев и 10 години след внасянето на делото в съда.

Опитите на прокуратурата да докаже, че около Брендо се е сформирала "роднинска" организирана престъпна група (ОПГ) за пране на пари от наркотрафик стартираха през 2005 г., а периодът, в който е действала, е от регистрацията на първата им фирма през октомври 2002 г. до арестите на 30 май 2005-а (интересно е, че името на Банев го няма като никакъв в нито една от върволицата фирми - б.р.).

Според обвинението бандата е действала освен в нашата страна и на територията на Великобритания, Северна Ирландия, Британските Вирджински острови, САЩ, Швейцария, Австрия... Всъщност навсякъде, където някой от роднините е регистрирал фирми. Групата била създадена да върши престъплението пране на пари, т.е. - "да внася от чужбина пари, с които да финансира дружеството "Прайвът файнънс юниън" (ПФЮ) , при това пари, за които са знаели или предполагали, че са от незаконната дейност наркотрафик".

В двучасовата си пледоария прокурорът обърна специално внимание на осъдителната присъда, произнесена от СГС през 2013 г.: тогава Брендо получи 7 години и половина затвор като лидер на ОПГ, а останалите 3-ма - условни присъди от по 3,5 г. Обвинението днес поиска те да бъдат потвърдени, а също така по възможност - да бъдат завишени.

Както е известно, САС през 2014 г. напълно оправда 4-мата, а ВКС отмени това определение, като върна делото на друг състав на апелативния съд заради процесуални нарушения.

Днес прокуратурата надълго и нашироко изрежда известни данни за регистрации на дружества в изредените държави, както и това, че Брендо е теглил или внасял пари кеш в банка "Креди Суис" в Швейцария. Прокурорът наблегна, че доказателствата са косвени, но анализът на отделните факти е безсмислен, освен ако не се намести пъзелът. Фрагментирането им би било в противоречие с това съдът да си сглоби цялата "картинка". Обвинителят дори изтъкна, че вече има световни стандарти, според които деянието "пране на пари" се доказва без да се съберат 100% преки доказателства. Също така, за да има осъден, не е нужно да е настъпила имотна облага, като е достатъчно и само да има намерение за пране на пари.

От думите на прокурора стана ясно още, че бащата на застреляния Константин Дишлиев - Владимир, който е гражданин на Норвегия от 1995 г., е служил за "параван" за произхода на средствата, които после са се завъртали из България. В Норвегия обаче той живее от инвалидна пенсия, т.е. - няма как да е щедрият спонсор на бизнеса на сина си (Констатнтин Дишлиев бе застрелян през 2005 г., б.р.) и хората около него.

Появи се и намек дори, че това дело е опасно за живота.

„На съда е известно какво се случи и с майката на убития Константин Дишлиев, която също бе убита точно преди да свидетелства“, каза прокурорът (Йорданка Запрянова бе разстреляна през 2007 г. - две години след сина си, б.р.)

Това буквално вбеси адвокат Лулчева, която в пледоарията си заяви, че Запрянова е убита през 2007 г. - оттогава прокуратурата няма нито разкрито деяние, нито разкрит убиец, нито обвинителен акт, но пък прави нечистоплътни намеци. Тя специлано каза, че Брендо дори не е викан на разпит по разследването за смъртта на Запрянова. 

Освен това според държавното обвинение Банев често е пътувал в чужбина, включително и под самоличността на загинал отдавна при катастрофа мъж. Той имал и венецуелско гражданство и шофьорска книжка, плюс адресна регистрация в Малави, изтъкнаха от прокуратурата като допълнителен аргумент за съмнителното му поведение.

Най-важното обаче е, че Брендо е бил в близки отношения с осъдения в Испания за трафик на кокаин Ивайло Хаселбърт (всъщност оттам трябва да се изведе и престъпната дейност, която е задължителна предпоставка, за да те осъдят за пране на пари, б.р.). Това се доказвало от факта, че Хаселбърт бил засечен веднъж да се вози с Брендо в кола, имал трудов договор с дружество, косвено свързано с българина, а и когато го арестували в Испания, преводите на пари към една от фирмите около Банев спрели.

Общият размер на сумите, които е препрал, бил над 11,136 млн. евро, т.е. - над 20 млн лв.

Ина Лулчева, която е адвокат на Евелин Банев, обаче сравни обвинителния акт с "това, което в последните години се определя от обществото като фалшиви новини."

"Прави се събиране на факти, като се хвърлят един върху друг, прокарва се една червена нишка и се правят невъзможни логически доводи и връзки, които никога не са намирали основание в правосъдието", смята тя.

И четиримата защитници се обединиха, че подсъдимите са вършели търговска дейност, която засега не е забранена по закон. И че прокуратурата не е доказала никаква връзка между парите, изкарани евентуално от бандата на Ивайло Хаселбърт, осъдена в Барселона, и българите. На всичкото отгоре името на Банев не фигурира като никакъв в нито една фирма, каза Лулчева.

Тя се съгласи единствено, че в обвинителня акт има данни за трайни връзки между подсъдимите, т.е. - че са в различни роднински взаимоотношения, но напомни, че те ще останат в тях до живот.

"Какво се изнесе пред вас? Че подсъдимите вършели търговска дейност – или част от тях... Следователно тази дейност е престъпна. Хаселбърт участвал в група и щом се познава с Банев, следователно Банев пере пари от наркотици", каза адвокатката.

Според нея обвинението чрез намеци искало да подскаже на съда да приеме "занижен стандарт" и - не дай Боже - някой някога да бъде осъден по доказателства, които самата прокуратура днес нарече "симптоматични".

Самият Брендо за пръв път каза нещо:

"Предвид тенденциозния характер на делото, толкова години се създаде една порочност от прокуратурата и определени политически кръгове. В този ред на мисли аз не бих казал, че съм виновен и моля съда да бъда оправдан", бе краткото му изявление.

От другите адвокати всички пледираха също невинен за клиентите си, а защитникът на Десислава Дишлиева - вдовица на убития Константин Дишлиев, дори обърна внимание, че такова лице, каквото прокуратурата иска да бъде осъдено, няма, защото... й сбъркали името.

Моника Добринова има развод с Брендо, но продължават да живеят заедно.

Адвокат Даниела Доковска изреди обстоятелствата, които са факт - че подзащитната й Моника Добринова е сестра на Десислава Дишлиева и бивша съпруга на Евелин Банев, с когото е продължила да живее съвместно.

"Ето това е доказано по делото и то е основната причина да има обвинение...

... Конструкцията на това обвинение е следната: Евелин Банев се познавал с лица, осъдни за трафик на наркотици. А Моника Добринова живее с него. От това, че той се познава с тях следва, че той пере пари, а от това, че тя живее с него следва, че също пере пари.

Това е абсурд! Това е повече от абсурд - "живеят заедно, пътуват заедно, следоватулно са съучастници". Това се нарича обвинение по роднинска линия.

Все ми се искаше да вярвам, че няма съд, който да приеме това. Останах излъгана", каза Доковска по адрес на първата присъда на СГС.

Всички други подсъдими също заявиха, че са невинни, само Брендо пак използва формулировката, че "счита, че не са извършили" престъпленията.

САС ще се произнесе в петък следобед.