Президентът Росен Плевнелиев посети квартал „Аспарухово“ във Варна, който пострада най-тежко по време на наводнението в четвъртък вечерта. 11 души загинаха, а десетки домове са разрушени и наводнени.

Плевнелиев беше посрещнат с много въпроси и недоволство от жителите на квартала. Той призова хората ясно и подробно да опишат щетите, за да могат да ги докладват на комисията за оценка, която се очаква да започне работа.

Държавният глава призова всички да си извадят поуки и да предприемат превантивни мерки, „не само от криза в криза“.

Аз съм на страната на хората, а хората искат да видят държава, която е на тяхна страна“, каза Росен Плевнелиев.

Към момента президентът не вижда необходимост от свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

Президентът също обърна внимание на липсата на координация в първите часове след бедствието.

Моят анализ е, че когато хората са разколебани, тъй като има различни послания от институциите, няма как да кажем, че всичко е било наред”, описа ситуацията Плевнелиев.

На втория ден след бедствието Росен Плевнелиев вече виждал по-добра координация и желание на институциите да набележат спешни краткосрочни и дългосрочни мерки.

Росен Плевнелиев призова и за подобрение в институциите, за да станат ефективни, открити и да се отчитат ежедневно на гражданите.

Тази сутрин и военният министър Ангел Найденов констатира, че координация е липсвала и това е намалило ефективността на спасителните операции.