Между 600 и 800 милиона лева са изтеглени само за 6 дни от КТБ и това е разклатило банката и е довело до намесата на БНБ. Това съобщи в предаването „ДикOFF” на Нова тв журналистът от в. „Банкеръ“ Петър Илиев.

В профила си във фейсбук пък депутатът от БСП Георги Кадиев написа, че става въпрос за изтегляне на средствата на държавните енергийни дружества, което води до логичния въпрос дали държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката няма роля в разклащането на КТБ.

Според материал на Илиев в „Банкеръ“, цитиращ собствени източници пък четем, че „подуправителят на БНБ Цветан Гунев е отказал да изпълни поръчка за съсипването на Корпоративна търговска банка с дата 13 юни. Потвърдиха го и високопоставени лица от банковите среди, които са запознати с детайлите по случая. От надзорното управление в БНБ е било поискано да изфабрикува мотиви, на базата на които да бъдат наложени тежки санкции към КТБ, които на свой ред да доведат до въвеждането на квестори и до отстраняването на някои от сегашните й акционери“.

Пресконференцията на БНБ беше единствената и навременна реакция от страна БНБ, за туширане на напрежението. Дали е закъсняло или изпреварило е без значение, това запази в определена степен стабилността на банковата система“, коментира пред Нова и Любомир Весов, бивш изпълнителен директор на КТБ. Той припомни, че още преди година е предупредил за „концентрацията на държавни средства и за риска, който съществува за самата банка“.

Сега намесата на БНБ била „изключително навременна“ и дала сигнал позитивен сигнал към всички граждани и фирми. Според Весов няма никакви притеснения за спестяванията на гражданите. По закон до три месеца всеки, който е вложил до 196 000 лева в банката ще си ги получи. „Може и по-рано да започне разплащането с гражданите“, уточни бившият изпълнителен директор на КТБ. Такъв интерес имали всички – правителството и БНБ също.

Въпрос на разговори и резултати от това, което ще установят синдиците било какво ще се случи с хората, които имат по-високи вложения в банката.

Весов заяви, че ако наистина 1,2 млрд. са раздадени на свои хора, това е изключително голяма сума, но медиите, които са разпространили тази информация не бива да подлежат на наказателна отговорност, защото си вършат работата. Бившият изпълнителен директор цитира Цветан Василев за това, че е кредитирана „дейност на познати фирми, които имат добри проекти“, но всеки един кредит трябва да бъде изследван в неговия генезис, да се види каква е фирмата, каква е свързаността им. Надзорна дирекция обаче е трябвало да установи това и да предприеме мерки отдавна.

Попитан директно дали, докато е бил изпълнителен директор е раздавал „рушвети на политици“ Весов заяви:

Не мога да кажа, защото аз не съм го правил, предполагам и колегите. Когато политиката се намеси в банковата дейност, настъпват големи проблеми, дадох идея преди време да стои някой пред банката и да гледа кой влиза“. Ако ме питате дали съм виждал Иван Костов в Корпоративна банка, докато бях там, отговорът е: „Да, виждал съм го“.