Шефът на ФБР Джеймс Коми опроверга твърденията на президента Доналд Тръмп, че е бил подслушван от предшественика си Барак Обама по време на предизборната кампания през 2016 г., предаде Ройтерс.

Той обаче потвърди, че Бюрото е започнало криминално разследване за сговор между щаба на Тръмп и Русия.

Пред Комисията по разузнаване на конгреса Коми заяви, че няма доказателства в подкрепа на твърденията на държавния глава, че е Обама е подслушвал щаба му в Кулата "Тръмп" в Ню Йорк.

Тръмп заяви това в началото на месеца в туитър, но така и не представи доказателства.

"Относно туитовете на президента за евентуално подслушване срещу него от предишната администрация нямам информация, която да подкрепя тези туитове. И ние гледахме внимателно вътре във ФБР. Министерството на правосъдието ме помоли да споделя пред вас, че неговият отговор е същият във всяко отношение - министерството няма информация, която да подкрепя тези туитове", каза Коми.

Комисията разследва обвиненията, че Русия се е опитала да повлияе изборите през 2016 г., като е хакнала представители на Демократическата партия и е огласила неблагоприятна информация. Москва отрича твърденията.

Коми потвърди, че ФБР разследва от юли 2016 г. възможни усилия на руското правителство да се намеси в изборите, включително връзки между щаба на Тръмп и Москва.

"Тъй като това е отворено и продължаващо разследване и то е класифицирано, не мога да кажа повече за това какво правим и чии действия проучваме", каза още шефът на ФБР.

Той допълни, че фактът, че има разследване, не означава, че ще бъдат повдигнати обвинения.

Посланието на Тръмп в туитър за подслушването отклони вниманието от твърденията за руска намеса.

Той направи това на 4 март - два дни, след като главният прокурор Джеф Сешънс, който се е срещал с руския посланик в САЩ миналата есен, заяви, че ще се оттегли от всякакви разследвания за руска намеса във вота.

Американските разузнавателни агенции стигнаха до извода, че Русия се е опитала да помогне на Тръмп чрез хакване на имейлите на водещи членове на Демократическата партия. Кони заяви, че Москва отдавна е била против съперничката на Тръмп - бившия държавен секретар Хилъри Клинтън.

"Мисля, че това бе много лесно разбрано от разузнавателната общност. Путин толкова мразеше Клинтън, че ясно предпочиташе всеки, кандидатирал се срещу мразения от него човек", заяви Коми.

Днешното изслушване бе на необичайно открито заседание на комисията към Конгреса. На него ясно пролича партийното разделение. Републиканското мнозинство съсредоточи въпросите си върху изтичането на класифицирана информация и публикациите в медиите по въпроси като контактите между бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин и руски представители.

Демократите пък искаха да бъдат осветени точно тези контакти и пренебрегнаха твърденията на Тръмп за подслушването.