СИМОНА РУСЕВА

Докато още никой не знае кой ще грабне заветната купа на Сетовното първенство по футбол в Бразилия, всички са наясно, че големият печеливш ще е ФИФА – минимум 2,36 милиарда долара чисти приходи.
Това съобщава германското издание за икономика “Дойче Виртшафтснахрихтен”, позовавайки се на източник от централата на ФИФА.
Очакваните общи приходи са 3,66 милиарда долара и разходи в размер на $1,30 милиарда. Това са 7,3 на сто по-голяма печалба в сравнение с тази от мондиала през 2006 г. и с цели 22,8 на сто повече от световното през 2002 г.
Ако тази тенденция на увеличаване на приходите се запази, тази година ФИФА може да разчита дори на 2,61 милиарда долара печалба.
Въпреки това футболният бос Сеп Блатер се мръщел. На световното по футбол през 2010 г. в Южна Африка печалбата на ФИФА е била 4 милиарда долара. 65,9 на сто от тази сума или $ 2,41 милиарда, е дошла  от продажбата на телевизионни права, а от маркетингови – $ 1,07 милиарда или 29,3 на сто. Останалите постъпления са били по линия на програмата на федерацията за лицензиране на марки. 
Печалбата на ФИФА от мондиала в Южна Африка представлява 87% от всичките й  приходи за периода от 2007 до 2010 г., което е видно от интернет страницата й.
“Изглежда световните футболни първенства са изключително важни за съществуването на ФИФА. Международната федерация по футбол изобщо не е усетила световната финансова криза”, иронизира “Дойче Виртшафтснахрихтен”.
А какво остава за Бразилия? Гигантска спортна база, чийто пълен капацитет едва ли някога ще бъде използван. 
За Бразилия остава и една рана. Мащабното строителство доведе до изсичане на гори и унищожаване на рядка тропическа растителност.
Да вземем само един пример – базата на германския национален отбор по футбол. “Кемп Баия” бе построен в защитен природен резерват. Комплексът от 14 лукзозни вили, басейн и всякакви екстри за фитнес и отмора, всключително собствен плаж, бе изграден на 15 000 кв. м на брега на Атлантическия океан. На километър от него бе построено футболно игрище за тернировки на германския тим, като и площадка за хеликоптери. 
Базата е в непосредствена близост до село Санто Андре с 800 жители. Техният протест остана глас в пустиня. Хората там се питат защо германците им изградиха една нова Берлинска стена? Единствената им полза е, че сега имат редовно електрозахранване и могат да ползват интернет и мобилни телефони, каквито те едва ли имат.
“Кемп Баия” бе изграден по проект на бразилски архитект и е в местен екзотичен стил. Той остава германска собственост – 5-звезден курорт, стопанисван от мюнхенска фирма. Така базата, както и плажът към нея, остават недостъпни за местното население.
Иначе комлексът е една истинска приказка. Към всички просторни стаи и разточителни апартаменти има тераси с гледка към океана. Обзавеждането е луксозно, спокойствието – гарантирано. Общият капацитет е за едва 65 души.