ЛОНДОН—Британският премиер Дейвид Камерън се е зарекъл да се бори до последно против кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, предаде АФП.
На срещата на върха в Ипър и Брюксел идните четвъртък и петък Камерън ще поиска от 27-те си колеги да отложат решението за номинацията, съобщи агенцията, цитирайки източник от „Даунинг стрийт“ 10. Ако откажат, Камерън ще поиска гласуване.
Това би било прецедент в Европейския съвет, където досега за такова решение винаги е бил търсен консенсус. Лисабонският договор позволява обаче то да сe вземе с квалифицирано мнозинство. То предполага за Юнкер да гласуват поне 19 от държавните и правителствените ръководители, които да имат заедно поне 260 от общо 352 гласа в съвета. Всяка от страните-членки има брой гласове, пропорционален на населението й.
Камерън е против Юнкер, бивш министър-председател на Люксембург и бивш председател на финансовите министри от еврозоната, защото го смята за „човек от миналото“ отговорен за недъзите на ЕС, които кризата открои.
В подкрепа на Юнкер са повечето лидери от Европейската народна партия. За него се обявиха вчера в Париж и деветте държавни и правителствени ръководители от ЕС избрани от леви партии.
Това означава, че Камерън е в нарастваща изолация и шансовете му да  спре Юнкер са „равни на шансовете на Англия да спечели Световната купа“ по футбол след двете загуби в първите си мачове, е доверил пред „Сънди таймс“ близък до премиера.
Той имаше подкрепата на унгарския си колега Виктор Орбан и на шведския си колега Фредерик Райнфелдт. Резервиран към Юнкер бе и холандският министър-председател Марк Рюте. Заедно обаче те не събират достатъчно гласове за блокираща квота в съвета.
Ако бъде номиниран за председател на Комисията, Юнкер трябва да получи и одобрението на най-малко 376 от общо 751 депутати в новия Европейски парламент на втората му пленарна сесия, която започва на 14 юли в Страсбург. Двете най-големи партии там – ЕНП и социалистите, му обещаха подкрепата си.
Социалистите в съвета и парламента обаче имат условия за нея – те да получат другите високи постове в ЕС – на председател на Европейския съвет и на Европейския парламент и пропорционална представеност в състава на Комисията, вероятно с мястото на шефа на европейската дипломация.