Видният български кинорежисьор и сценарист Владислав Икономов почина на 76 години. "Напусна ни един забележителен български творец, който силно ни впечатляваше с невероятния си интелект, със своята ерудиция, един истински европеец – не само по образование, но и по дух", казаха от културното министерство по този случай.

Много от неговите игрални и документални филми ще остават завинаги в историята на българското кино. Творческите му постижения му донесоха и редица международни кинонагради.

Като преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със своите лекции по "Филмова и телевизионна режисура" проф. Владислав Икономов предаде своя безценен опит и талант от магията на "правенето" на редица млади кинотворци, които са призвани да работят днес за утвърждаване на авторитета и престижа на българското филмово изкуство.

Проф. Владислав Икономов е роден в София. Завършва "Кинорежисура" в прочутата Държавна висша школа за театър и кино в гр. Лодз, Полша (1961). Работил е като режисьор в СИФ "Бояна" (1964-1989), гл. редактор в БНТ (1990-1992), преподавател по "Филмова и телевизионна режисура" и "Сценаристика" във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" от 1976 г. Режисьор е на филмите: "Щъркелите"; "Произшествие на сляпата улица"; "Виетнам е близо" (док); "Скорпион срещу дъга" ; "Петимата от РМС"; "Всеки ден, всяка нощ"; "Фильо и Макензен"; "Среща на силите"; "24 часа дъжд"; "Денят на владетелите"; "Пет жени на фона на морето" и много други.

Поклонението ще се състои във вторник, 24 юни 2014 г., от 12 ч. в църквата «Св. Седмочисленици» в София.