Иракското правителство загуби пълен контрол над западните си граници, след като сунитски бойци завладяха ключови места за преминаване към Сирия и Йордания, съобщи БиБиСи.

Властите съобщиха, че бунтовниците са превзели два ключови пункта в Анбар в неделя, ден след друг в Кайм, град до границата със Сирия. Стратегически важното летище в северния град Тал Афар също е под властта на бунтовниците.

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че сунитите от бунтовническата организация ISIS могат да дестабилизират и други държави в регион 

"Трябва да бъдем бдителни по принцип." каза той през американската телевизия CBS, в случай че бунтовниците "прелеят в някои от съседните ни съюзници като Йордания. Тяхната екстремна идеология е средна до дългосрочна заплаха."

Откакто Мосул падна в началото на юни, бунтовниците от ISIS успяха да завземат големи обасти на запад и север. Заели са четири стратегически важни града в предимно сунитската провинция Анбаар - Кайм, Рутба, Рава, и Анах - през последните два дни. А завладяването на ключовите пропусквателни пунктове аа-Валийд, на сирийската граница, и Турайбил, на Йорданската, ще позволят на ISIS да транспортира оръжия и техника към други бойни полета, твърдят анализаторите.