Напрежение на изборите за български парламент в Турция. Това съобщават представителите на различни медии, които изпратиха кореспонденти на място.

Причината за по-големите опашки този път в сравнение с и без това големите опашки всеки път е разпореждането на ЦИК декларациите, че избирателят не е и няма да гласува на друго място, да се попълват в изборната секция лично и да се подписват пред член на избирателната комисия. Изискването се появи буквално ден преди изборите, нямаше време да бъде обжалвано, въпреки че въпросните декларации по закон не са изборни книжа и в Изборния кодекс отсъства разпоредба те да се попълват на място. Декларациите са достъпни в интернет и изискването е бъдат подписани лично.

В една от секциите в Бурса изборният процес бе спрян за 10-ина минути, след като избиратели нахлуха в помещението, съобщи Нова тв. Последвала е намеса от полицията, която е освободила входа на секцията. Практически на повечето места за гласуване се образуват по две опашки - едната от хора, които подават бюлетини, а втората - от попълващи декларации.

Има случаи, в които граждани с избирателни права отиват в други секции, ако там опашките към момента са по-малки, съобщава още медията.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е в България до второ нареждане, потвърдиха пред Клуб Z от МВнР. Разпореждането е на министерството, но посланикът държи връзка с представителите на държавата в южната ни съседка. Според дипломатически източници актът на МВнР с неприсъствието на посланика е политически знак към Турция. Нейнски ще се завърне в Анкара, когато приключат ангажиментите й в България, казаха още от ведомството на министър Ради Найденов.