Стотици хора бяха арестувани днес в Русия заради участие в протести срещу корупцията, придружени с призиви за оставка на премиера Дмитрий Медведев, предаде Ройтерс.

Само в Москва са арестувани между 500 и 700 души според различни данни, отбелязва Нюз.Ру.

В столицата бе задържан вдъхновителят на протестите - опозиционният блогър Алексей Навални, който въпреки забраната на властите обяви, че ще се кандидатира за президент за изборите през 2018 г. Очаква се в тях за четвърти мандат да се бори настоящият глава Владимир Путин.

Прогнозите дават малки шансове кандидатът на либералната опозиция да успее да надвие Путин, който се радва на висок рейтинг. Навални и последователите му обаче се надяват да яхнат народното недоволство от корупцията по високите етажи на властта.

Сегашните протести са най-големите в Русия след тези през 2011-2012 г. Тогава хиляди хора протестираха срещу фалшифицираните според тях резултати от парламентарните избори.

Шествието в Москва не бе разрешено от градските власти. От Кремъл още в петък заявиха, че те са незаконна провокация.

Блио 600 души са задържани днес в Москва, твърди Григорий Охотин. Той е един от създателите на правозащитната организация "ОВД инфо", която следи арестите.

Според полицията на улица "Тверска" и околностите имало 7000-8000 души следобед. Според нея задържаните са близо 500.

Със свечеряването стотици полицаи от отрядите за борба с безредиците обкръжиха Манежния площад, в края на улица "Тверска", и отблъснаха протестиращите от стените на Кремъл. Някои от демонстрантите скандираха: "Путин е крадец!" Това стана пред погледа на чужди туристи.

Протестите бяха организирани по призива на Алексей Навални, след като в началото на този месец оглавяваният от него Фонд за борба с корупцията" (ФБК) публикува скандални твърдения за премиера Дмитрий Медведев. От ФБК заявяват, че той натрупал огромно състояние, значително надвишаващо официалната му заплата. В сайта на Фонда бяха публикувани разследване и филм, според които Медведев получил дарения на стойност над 1,1 милиард евро и с тези пари се сдобил с несметни богатства и имоти.

Наталия Тимакова - говорителката на премиера, коментира още тогава твърденията като "пропагандни изхвърляния на осъдено лице".

Арести имаше и в други градове. В далекоизточното пристанище Владивосток репортер на Ройтерс е видял как задържат 30 души, разпънали транспарант с лозунга "Премиерът трябва да отговаря".

"Излязох срещу корупцията и искам властите да отговорят на обвиненията във филма на Навални", заяви пред Ройтерс 17-годишният ученик Денис Корнеев, участвал в шествието в Москва.

"В много страни правителството ще падне за такова нещо", допълни той.

Четирима са арестувани в уралския град Екатеринбург. "Ние сме властта тук", гласял лозунг, издигнат от протестиращите на Площада на труда.

Шествия имаше също в Санкт Петербург и Новосибирск. Повечето руски държавни медии игнорираха днешните събития, отбелязва Ройтерс.

40 души бяха арестувани в Петербург. Там протестът бил не по-малоброен от този в Москва, отбелязва Нюз.Ру. Но допълва, че полицият във втория по големина руски град дала на протестиращите повече свобода, отколкото в столицата.

Доста повече са задържаните в Южна Русия, твърди сайтът "Кавказкий узел". 140 са арестуваните в Махачкала - столицата на Дагестан, а 200 - в Краснодар.