Преди държавата да национализира поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) тя ще даде шанс на нейните акционери да осигурят необходимия допълнителен капитал. Това е съобщил финансовият министър Петър Чобанов в интервю за в. "Труд", съобщи неговият пресцентър.

Преди Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят, казва Чобанов.

В неделя БНБ обяви на сайта си, че съвместно с правителството ще предприеме мерки за увеличаване на капитала на КТБ чрез държавните Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете в банките, като целта е КТБ и дъщерното ѝ дружество Търговска банка Виктория (бившата Креди Агрикол България) да отворят врати за своите клиенти на 21 юли в 9 часа сутринта.

Големите акционери в КТБ са фирмата "Бромак" на шефа на надзорния ѝ съвет Цветан Василев с 50,66%, правителството на Оман чрез люксембургската "Българиън акуизишън къмпани" с 30,35% и руската банка ВТБ с 9,9%. Засега само ВТБ е показала интерес да осигури допълнителна ликвидност.

От думите на Чобанов пред "Труд" става ясно, че на тази дата хората ще имат избор между това да оставят депозитите си в КТБ, която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка, включително държавната ББР, която ще започне да набира депозити.

Според Чобанов в момента не може да се каже колко точно е необходимият допълнителен капитал за двете банки, но това ще стане ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите им. Кабинетът очаквал средствата във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите.

Ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса остава недосегаем, а дори държавата да я капитализира, за да участва придобиването на КТБ, това няма да се брои за държавен дефицит, заяви още министърът на финансите. 

В петък БНБ постави под особен надзор за срок от 3 месеца КТБ, назначи квестори да я управляват и затвори нейните клонове. В неделя мярката беше упражнена и спрямо дъщерната ѝ Търговска банка Виктория.