"Шумен корпоративен сблъсък". Така определя войната между Делян Пеевски и Цветан Василев премиерът Пламен Орешарски в интервю за "24 часа". Според министър-председателя няма причина за дестабилизация на други банки, освен на Корпоративна търговска банка. "Чувам подмятания за стабилността на валутния борд още от 1997 г.", казва още Орешарски. Но добавя, че "валутният резерв на БНБ обезпечава солидно свръхпокритие на паричната база, което е гаранция за гладко функциониране на монетарния режим."

Премиерът заявява, че не е подписвал нищо за "Южен поток". Споразумения имало само на ниво компания "Южен поток" - България, от които не произтичат неустойки.

"Всички нередности и забележки по програмите касаят периода на предходното правителство". Така Орешарски коментира спрените пари от ЕС.

"Когато приех да бъда премиер, без да съм партиен лидер, поех много по-голям риск от страха да не бъда употребен",  декларира още Орешарски. Според него, ако кабинетът бе приел исканията за увеличаване цените на тока с 20 до 40%, сега ситуацията щеше да е по-добра за енергетиката, но много по-лоша за домакинствата и бизнеса.

"За първите 4 месеца са събрани 30,5% от планираните приходи. Това не е резултатът, който исках да видя, но е най-добрият за последните 5 години."

Добавя премиерът, коментирайки критиките на опозицията, че събирането на приходите в първите месеци на годината е на много ниско ниво. Премиерът допълва, че предстоящи парламентарни избори винаги внасят колебания в приходната част на бюджета.

Оказа се, че това правителство е формирано да бъде буфер след предходното и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство, казва още Орешарски.

Той обяснява, че няма нито един измежду по-важните фискални и макроикономически параметри, който да е влошен спрямо средата на миналата година. Орешарски добавя, че новите работни места за една година са 40 000.

"Ако тази цифра се екстраполира с лека прогресия за следващите 3 години ще се види, че дори най-амбициозните задачи в тази насока ще се окажат напълно възможни за изпълнение, допълва премиерът. Преди последните парламентарни избори от БСП обещаваха разкриването на 250 000 нови работни места.