Все още няма и следа от открадната от берлинския музей “Боде” 100-килограмова монета. Тя е изработена от най-висока проба злато при диаметър от 53 сантиметра и дебелина 3 см. Номиналната цена е от 1 милион долара, но реалната възлиза на 3,7 милиона евро, вписана е в Книгата за рекордите на Гинес.

На едната страна на монетата Big Maple Leaf („Голям кленов лист“) е изобразена кралица Елизабет Втора, посочена е и годината на изработката – 2007.

Най-дръзката кражба от германски музей беше осъществена в нощта срещу понеделник.

По данни на берлинската полиция най-малко двама престъпници са проникнали с преносима стълба в музея, който се намира на известния “Музеен остров” в центъра на Берлин и е опасан от река Шпрее.

Бандитите са използвали като естествена платформа жп линията на градската железница в непосредствена близост до обрания музей. Те са проникнали през прозорец, намиращ се на 4 метра над трасето. Стълбата беше намерена върху жп линията.

Според говорителя на берлинската полиция Винфрид Венцел престъпниците са осъществили кражбата между 3,20 и 3,45 ч. в нощта срещу понеделник.

Първият влак от градската железница минава край музея “Боде” и намиращия се наблизо “Пергамон” в 4,13 ч. Венцел е категоричен, че крадците не са се качили на влака. Това станало ясно от видеонаблюдението по трасето.

Полицията е била алармирана в 4 ч. призори в понеделник от служител по сигурността към музея. Все още не е ясно как бандитите са преодолели алармената система на музея.

Силите на реда призоваха свидетели на кражбата да подадат сведения в полицията, но до този момент такива не са се появили.
Златната монета се смята за непродаваема на пазара за ценности и произведения на изкуството. Явно това не е била целта на престъпниците, а количеството злато. То може да бъде продадено след претопяването на уникалното съкровище.

Музеят “Боде” разполага с раздел “Монети”, където са изложени 540 000 експоната. Монетата Big Maple Leaf, предоставена от Канада, е в музея от декември 2010 г.

Музеят “Боде” е открит през 1904 г. Сред експонатите е колекция от скулптури, има и раздел “Византийско изкуство”.