Документите от Народния съд 1944-45 г. вече ще могат да се намерят в интернет.  

Идеята на новия сайт от платформата „Архивите говорят“ на Държавна агенция "Архиви"е в дигитален вид, чрез свободен достъп в мрежата, да се разкрие най-значимата част от огромната документация, която се е натрупала по време на съдебния процес на всеки отделен състав на Народния съд в България. Проектът стартира с документи от работата на Първи състав в София. Ще продължи до Дванадесети софийски състав, уточняват от архивите. Новият сайт (http://archives.bg/narodensud) съдържа 14 301 листа архивни документи. Проектът се реализира в годината, в която се навършват 70 години от събитието.

Първи тринадесетчленен състав на Народния съд е образуван за съдене на бившите регенти, дворцови съветници и министрите от правителствата на Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев. Подсъдими по този процес са 51 души.

На сайта са качени основните материали от огромния документален масив, съхраняван в архива. Това са предварителни протоколи за разпити на обвиняемите, обвинителни актове, адвокатски защити, очни ставки, протоколи от заседания на съда с разпити и изказвания на подсъдимите, снимков материал и т.н. Те в най-завършен вид дават цялостна представа за процесуалния ход и развитието на съдебното дело.

Исторически неоправдано е повече от половин век след събитията, свързани с Народния съд, в текстовете и изследванията за него да преобладава повече емоционалният подход. Една от причините за това е липсата на достатъчно информация, смятат експертите от арихивите.

Търсенето в сайта може да става по-ключова дума, по името на подсъдимия и по състава на съда (засега само Първи състав).
Проектът "Народният съд (1944-45 г.)" е реализиран от експертите в ДА "Архиви" доц. д-р Върбан Тодоров, Иван Симов, Цветанка Бобева.