Боб Дилън най-сетне прие да получи Нобеловата си награда за литература в Стокхолм този уикенд, съобщиха от Шведската академия.

Американският певец бе обявен за лауреат за 2016 г. през октомври, но не успя да пътува за церемонията по връчването на наградите през декември, за да си получи отличието или да произнесе речта си лично – което се изисква, за да получи паричната премия от 8 милиона крони (около 910 хиляди долара), предава Би Би Си.

От Нобеловата академия сега обявиха, че ще имат частна среща с Дилън в Стокхолм, където той има два концерта. Музикантът няма да произнесе реч лично, но се очаква да изпрати записана версия. Ако Дилън не предаде реч до юни – няма да получи финансовата част от приза.

„Шведската академия и Боб Дилън решиха да се срещнат този уикенд – написа в официалния блог на организацията проф. Сара Даниус. – Академията ще връчи лично на Дилън Нобеловите диплома и медал и ще го поздрави за Нобеловата награда за литература. Обстановката ще бъде малка и лична, без присъствието на медии. На нея ще бъдат само представители на Академията и Боб Дилън, по негово желание.“

Записани речи са били приемани и от други лауреати през годините – най-скоро от Алис Мънро през 2013 г.

"Плошад Славейков"